KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanları Bese Hozat ve Cemil Bayık, çözüm süreci, AK Parti-Cemaat kavgası, Paris suikastı, MİT’in çözüm sürecindeki rolü ve İmralı’da Öcalan’la görüşmeler yürüten heyetle ilgili gündemin önemli başlıklarına dair İMC TV’ye konuştu.

KCK Eş Başkanları Cemil Bayık ile Bese Hozat’ın İMC TV'den Ayşegül Doğan'ın sorularına yanıtları şöyle:

Çözüm süreci hangi noktada?

BAYIK: DEVLET VE HÜKÜMET SÜRECE GAYRİ CİDDİ YAKLAŞIYOR

Çözüm sürecindeki çabaların çift taraflı olmadığını, bu nedenle de müzakerelere geçilemediğini kaydeden Bayık, “Takdir edilir ki, tek taraflı çabalar belli bir yere kadar sonuç verir. Türkiye devleti ve hükümeti, Önder Apo’nun, hareketimizin, halkımızın ve dostlarımızın çabalarına rağmen adım atmıyor, oyalama politikaları izliyor. Tıkanıklığın aşılması için gösterdiğimiz çabalara rağmen devlet ve hükümet sürecin önünü tıkadı. Artık yapılan gayri ciddidir. Devlet ve hükümet provokatif yaklaşıyor. Süreci müzakereye evireceğine müzakereye geçilmemesi için ne gerekiyorsa o yapılıyor” dedi.

BAYIK: SÜRECİ KURBAN EDİYOR

AK Parti’nin süreci kendi iktidarını korumak için heba ettiğini söyleyen KCK Eş başkanı “AKP’nin bütün yaptığı aslında ateşkesin sürmesidir. Ateşkes sürerse savaş olmadı, ölümler olmadı, bunu da ben sağladım diyerek propaganda malzemesi yapıp seçimleri kazanmak ve iktidarını sürdürmek istiyor. Bu amaçla yaklaştığı için süreci bitirme noktasına getirdi. AKP, Fethullah’la çatışmasında iktidarını korumak için süreci kurban ediyor, bununla hem Önder Apo’nun tek taraflı geliştirdiği süreci bitiriyor hem de kendi sonunu getiriyor” dedi.

Öte yandan, 17 Aralık operasyonu sonrası yaşananların sadece bir hükümet veya AKP krizi olmadığını vurgulayan Cemil Bayık, “Şu anda Türkiye’de bir devlet krizi yaşanıyor. Sorunlar daha da ağırlaşabilir. Yapılması gereken hızla müzakereye geçip, demokrasi güçleriyle birlikte bir demokrasi programı oluşturup geliştirmektir. Bunlar geliştirilebilirse hem AKP bu çıkmazdan hem de devlet bu krizden çıkabilir” dedi.

BAYIK: FETULLAH GÜLEN ZALİMDEN YANA TUTUM TAKINIYOR

Gülen’in BBC’ye verdiği söyleşiyi de değerlendiren KCK Eş başkanı Cemil Bayık “Kürt sorununun çözümünde Türkiye devletinin onuru zedelenmemelidir diyerek zalime karşı mazlumun yanında durması gerekirken zalimden yana tutum takınıyor“ dedi.

Öcalan süreçten çekilirse ne olur?

HOZAT: ÖCALAN ÇEKİLİRSE SAVAŞTAN BAŞKA BİR SEÇENEK KALMAZ

Öcalan'ın süreçten çekilmesi halinde savaş çıkacağını kaydeden Bese Hozat, "Önderliğimiz süreçten çekilirse diyalog biter, müzakere hiç başlamamış olur ve savaş süreci başlar. Başka bir alternatif ve başka bir yol bırakılmıyor. Bu sorunlar siyasal diyalogla çözülür, bu tutumumuz taktiksel değil, stratejiktir. Diyalog sürecinin bu şekilde daha fazla uzaması kimsenin hayrına değil. Toplumsal muhalefet demokratik çözüm noktasında dar kaldı. Eleştirilerle sınırlı kaldı" dedi.

BAYIK: ÇABALARIMIZA DEVLET VE HÜKÜMET DEĞER VERMEDİ

Demokratik siyaset paradigması biter mi sorusuna “Demokratik çözüm paradigması kolay değişmez” şeklinde yanıt veren Bayık, “PKK hiçbir zaman şantaj ve tehdit siyaseti yapmadı, yapmaz. Biz gerçekleri ortaya koyuyoruz. Kürt sorununun ve Türkiye’deki sorunların çözülmesi için sorumlu davranıyoruz. Türkiye’nin içine düştüğü krizleri ağırlaştırmak yerine krizlerden çıkarmayı esas alıyoruz. Bunun çabalarını gösteriyoruz. Devlet, hükümet ve Türkiye’deki bazı odaklar çabalarımıza değer vermiyor” dedi.

BAYIK: MÜZAKERE İÇİN ISRAR EDİYORUZ

PKK’nin çözüm sürecinin devam etmesi için attığı adımlara hükümetten ve devletten karşılık gelmemesine rağmen müzakere için ısrar ettiğini savunan Bayık, “Türkiye halklarına ve demokrasi güçlerine duyduğumuz sorumluluktan dolayı ısrar ediyoruz. Eğer Türkiye toplumu ve demokrasi güçleri bu yaşanan kriz içerisinde bir savaş ve çatışma istemiyorlarsa Türk devletine ve hükümetine Kürt sorununun çözümü yönünde baskı uygulamaları gerekir. Aksi takdirde savaş olur ve eskisi gibi olmaz, sonuçları korkunç olur. Zaten belirsiz olan gelecek iyice belirsizleşir” dedi.

Paris suikastında MİT’in rolü ne?

HOZAT: ORDU’DAN, MİT’TEN VE FETULLAH’TAN KATILANLAR VAR

Paris suikastıyla ilgili yeni iddialarda bulunan KCK Eş Başkanı Bese Hozat, "Fransa'nın elinde çok sayıda belge var. MİT tabii ki Paris katliamının içinde. Bu belgeler de çok açıktır. Ömer Güney'in MİT elemanlarıyla yaptığı birçok telefon görüşmesi var. Güney’i çok iyi tanıyanlar ses onun dediler. Belgeler somut ve nettir, MİT’in belgeleridir. Ömer Güney katliam öncesi birkaç defa Türkiye'ye geliyor. Ankara’da, Antep’te, Erzurum’da çok değişik yerlerde toplantılar yapılıyor. Toplantılarda hem Güney hem de farklı kesimler var. Ordu’dan, MİT’ten ve Fethullah’tan katılanlar var. Katliam planı Türkiye'de yapılıyor. NATO'nun Türkiye Gladyosu bu işi yaptı. Almanya da işin içinde. Fransa’da işin içinde" diye konuştu.

BAYIK: HÜKÜMET İMRALI’DA GÖRÜŞMELER YAPAN DEVLET HEYETİNİ OYALIYOR

İmralı’da Öcalan’la görüşmeler yapan devlet heyetiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Bayık, “hükümetin heyeti oyaladığını” iddia etti. “Heyetin önderliğimizle yaptığı görüşmelerde bazı olumlu sonuçlar var. Heyet sonuçları hükümete ilettiğinde, hükümet bunları bir tarafa itiyor. Heyet hükümete bağlı, devlet politikası bu. Dolayısıyla sonuçları devlet değerlendirecek ve bu temelde pratik adımlar atacaktır. Hükümet bunları yok sayıyor. Hükümet heyeti kullanarak süreci kendi istediği tarzda götürmeye çalışıyor. Sanıyorum heyet de bundan rahatsızlık duyuyor” dedi.