İstanbul Cumhuriyet Savcısı Faruk Bildirici’nin Berkin Elvan’ın polisler tarafından vurulduğu noktada keşif yapılması talebi, İstanbul (Nöbetçi) 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde skandal bir gerekçeyle reddedildi. Mahkeme keşif talebini reddederken bunun hem zahmetli hem masraflı olduğunu, devletin zarara sokulmasının bir suç olduğunu belirtti. Bu kararı ANF’ye kararı değerlendiren Halkın Hukuk Bürosu avukatları, keşif talebinde bulunan savcının da dosyadan alındığına dikkat çektiler.

ANF’den Zeynep Kuray’ın haberine göre, Gezi Parkı eylemleri sırasında başından biber gazı fişeğiyle vurularak öldürülen 14 yaşındaki Berkin Elvan soruşturmasında aylardır niçin hiçbir adım atılmadığı ortaya çıktı. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Faruk Bildirici’nin Berkin’in vurulduğu noktada keşif yapılması talebi, daha önce hiç rastlanmadık bir şekilde mahkeme tarafından reddedilirken, gerekçe olarak da bu işin çok zahmetli ve masraflı olacağının, devletin zarara uğratılacağının ileri sürülmesi tepki yarattı.

Halkın Hukuk Bürosu avukatları, 21 Nisan 2014 tarihinde Berkin’in polisler tarafından vurulduğu Mithatpaşa Caddesi ile Gaziler Sokağı’nın kesiştiği noktada keşif yapılması talebiyle İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na başvurdu. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Faruk Bildirici de, 16 Mayıs 2014 tarihinde İstanbul 2.Sulh Ceza Mahkemesi’ne keşif talebini sundu. Bu talebi 1 ay sonra verdiği kararla reddeden mahkemenin öne sürdürdüğü gerekçe ise çok dikkat çekici. Mahkeme, keşif yerinin mahkemeden uzak olduğu gerekçesiyle çok zahmet ve masrafa neden olacağını belirterek olay mahallinde keşif yapılmasını reddetti.

SAVCIYA ABA ALTINDAN SOPA GÖSTEREN KARAR

Kararı değerlendiren Halkın Hukuk Bürosu avukatları, Sulh Ceza Mahkemesi’nin bu red kararının hiç alışılmadık bir uygulama olduğuna dikkat çektiler. Soruşturmanın amirinin savcı olduğunu hatırlatan avukatlar, “Eğer bir suçlama hazırlamak için savcı keşif yapmaya ihtiyaç duyuyorsa Sulh Ceza Mahkemesi, bırak bunu mahkeme yapsın diyemez. Çünkü savcı olay yerinde karşılaştığı duruma göre suçun vasıf ve mahiyetine karar verecektir” değerlendirmesini yaptılar. Mahkemenin yalnızca red kararı vermekle kalmadığını, aynı zamanda savcıya yönelik tehdit manası taşıyan bir gerekçe yazdığını da belirten avukatlar, keşifle devletin zarara uğratılacağı ve bunun görevi kötüye kullanma suçunu oluşturacağını ifade eden mahkemenin aslında savcıya aba altından sopa gösterdiğini vurguladılar.

“Çok masraf olur zahmet olur diye keşif yapmıyorlar. Berkin’in vurulmasının üzerinden bir yıldan fazla zaman geçmiş olmasına rağmen davanın niye hala açılamadığını bu durum gayet iyi izah ediyor” diye konuşan avukatlar, zaten savcı Faruk Bildirici’nin soruşturmadan alınmasının da bu kaygıları doğruladığını söylediler.