Berkin Elvan’ın ailesi, türkücü Yavuz Bingöl’e beş kuruşluk manevi tazminat davası açtı.

Açılan dava dilekçesinde, Yavuz Bingöl’ün maddi çıkar nedeniyle, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın anne Gülsüm Elvan’ı yuhalatmasını ‘duygusallık’ diye izah ettiği belirtilerek, “Bingöl’ün maddi beklentisi olduğu ve fakirleşmemesi için dava beş kuruşluk sembolik miktardan açılmıştır” denildi.

Gülsüm ve Sami Elvan tarafından açılan davanın dilekçesinde; gazeteci Ahmet Hakan’ın, “Berkin Elvan’ın annesinin meydanlarda yuhalatılması... Bu konuda ne düşünüyorsunuz?” şeklindeki sorusu üzerine Yavuz Bingöl’ün “Burada da Tayyip Bey’in duygusallığı rol oynuyor. Sokaklarda, ölmüş annesine küfredildiği zaman ertesi gün o da Berkin Elvan’ın annesini yuhalattı. Bu çok insani bir şey... İşte duygusunu işine karıştırmak bu... Öte yandan şunu da söyleyeyim: Ölmüş anneye küfür etmek, sol değerlere inanan insanların yapabileceği bir şey mi? Ne kadar ayıp bir şey! O zaman o da öyle yapıyor” dediği kaydedildi.

Halkın Hukuk Bürosu tarafından savcılığa sunulan dilekçede; bu ifadelerin halkın büyük tepkisini çektiği ifade edilerek, “Yaptığı açıklamayla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptırdığı yuhalatma olayını savunmuştur. Bu boyutuyla gerek aileye, gerekse toplumsal değerlere saldırmıştır” denildi. Elvan’ın cenazesine milyonlarca yurttaşın katıldığı vurgulanarak, “Siyasal iktidar bu sahiplenmeden korktu. Suçlular açık olmasına rağmen dava açılmadı. Sahiplenmeden korkan siyasal iktidar ve Erdoğan; Berkin’e ve ailesine sürekli saldırdı. Siyasal iktidardan yararlanmak isteyen menfaat sahipleri Berkin’e saldırarak bunu kolay yoldan yapmaya çalışmaktadırlar” denildi.

'FAKİRLEŞMESİN DİYE'

Yavuz Bingöl’e beş kuruşluk dava açılmasının gerekçesi ise şöyle anlatıldı:

“Müvekkiller emekçi bir ailedir. Gelir durumları düşüktür. Evlatları dışında hiçbir servetleri yoktur. Berkin Elvan’ın öldürülmesi sonucunda yaşamları değişmiş ve devletin şiddetini ne yazık ki bizzat yaşamışlardır. Bugünde emekçi olarak yaşamlarını sürdürmektedirler. Berkin’i kaybeden müvekkiller bu dava sonucunda alacakları parayı önemsemektedirler. Dava sonucunda alınacak miktar yüksek olursa davalı ve onun gibiler tarafından ‘oğulları üzerinden zenginleşiyorlar’ denilmesinden çekinmektedirler. Bu durum müvekkilleri daha da üzecektir. Gerek davalı gerekse davalı gibi düşünenlerin bu şekilde diyeceği baştan bellidir. Müvekkiller bu nedenle halkımız tarafından beş kuruşun ne anlama geldiği bilindiği için manevi tazminat talebini sembolik olarak talep etmektedir. Bingöl’ün kendisi de halkın vicdanını zedeleyen bu açıklamayı neden yaptığı bilmektedir. Bingöl’ün maddi beklentisi olduğu ve davalının fakirleşmemesi için dava 5 kuruşluk sembolik miktardan açılmıştır.” (Radikal)