Berkin Elvan’ın Gezi direnişi sırasında gaz fişeği ile vurularak öldürülmesiyle ilgili davanın ilk duruşmasında söz alan Elvan ailesi tüm faillerin yargılanması taleplerini dile getirdi.

15 yaşındaki Fuat Soylu İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi Berkin Elvan’ın Gezi direnişi sırasında gaz fişeği ile vurularak öldürülmesiyle ilgili davanın ilk duruşması bugün görülmeye başlandı.

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada katılım yoğundu.

Beyza Kural'ın bianet'te yer alan haberine göre,duruşmada tek sanık olan ve "Olası kasıtla insan öldürmek" ile suçlanan polis memuru F.D. savunma yaptı, Elvan ailesi söz aldı.

Elvan ailesi avukatları, soruşturmanın eksiklerine değinerek dosya hakkındaki taleplerini dile getirdi. Avukat Oya Aslan, olay gününe dair görüntüleri izletti. Sanık polisin tutuklanmasını talep etti.

Mahkeme, duruşmaya ara verdi.

İKİNCİ DURUŞMA 6 TEMMUZ'DA 

Verilen aranın ardından mahkeme başkanı tutukmama talebini reddetti ve duruşmaya 6 Temmuz 2017 günü saat 10.00 devam edilmek üzere ara verdi.

SANIK, SEGBİS İLE BAĞLANDI 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu savcılarından İsa Dalgıç’ın hazırladığı iddianamede, tek sanık olarak gösterilen polis memuru F.D.’nin "olası kastla öldürme" suçundan yargılanması isteniyor.

Van İl Emniyet Müdürlüğü'nde görev yapan sanık polis duruşmaya gelmedi. Van 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma salonundan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Van Barosu'na bağlı 13 avukat da Elvan Ailesi avukatları olarak Van'daki duruşma salonundaydı.

BAROLARIN KATILMA TALEPLERİNE RET

Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm, babası Sami Elvan ve kardeşleri, şikayetçi olduklarını belirterek katılma taleplerini iletti.

Ankara, Adana, Aydın, Bursa, Antalya Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları, Balıkesir, İzmir, Diyarbakır, Van baroları ve Avrupa Alevi Birlikleri Konferasyonu'nu temsilen İngiltere Alevi Konfederasyonu başkanı dosyaya katılma talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, Elvan Ailesi'nin katılma taleplerini oy birliği ile kabul etti, baroların ve Alevi Konfederasyonu başkanının katılma taleplerini "atılan suçtan doğrudan zarar görmemeleri" gerekçesiyle reddetti.

SANIĞIN GETİRİLME TALEBİNE RET

Elvan Ailesi avukatları, sanığın duruşma salonuna getirilmesini, tanık beyanlarının sanık duruşma salonundayken alınmasını talep etti.

Van'daki aile avukatlarından Murat Timur, sanığa yakın olmalarına karşın sanık polisin gözlük ve takma olduğunu düşündükleri bir bıyıkla olduğunu belirtti. Katılan avukatlarından Can Atalay, "Sanığın bıyığında, saçında eklenti var mı, gözlüğü gerçekten kullandığı gözlüğü müdür?" diye tespit edilmesini istedi. Avukatlar sanığın kimliğinin tespiti açısından bunun önemli olduğunu belirttiler.

Sanık avukatları SEGBİS uygulamasına dair, "Kamuoyuna yansıyan bir dava ve güvenlik nedeniyle müvekkilimiz açısından sıkıntı olabileceğini düşünüyoruz" diyerek takdiri hakime bıraktı. Bir diğer sanık avukatı "Yapılan ithamdır, müvekilimi sahtekarlıkla suçluyorlar" demesi salonda alkışlarla tepki gördü.

Hakim, sanığa SEGBİS ile ilgili talebini sordu. Sanık polis "can güvenliği ve eşinin hamile olduğu" gerekçesiyle SEGBİS ile bağlanmaya devam etmek istediğini söyledi.

Mahkeme heyeti, "Can güvenliği ve hedef olma ihtimali" gerekçesiyle sanığın SEGBİS ile duruşmalara katılmasına karar verdi.

"NET OLARAK HATIRLAMIYORUM" 

Sanık, SEGBİS yoluyla yaptığı savunmasında “Olay günü 25-26 saat çalıştığını, Okmeydanı'na götürüldüklerini, geç saatlere dek orada olduklarını, yolun kapanmamasına karşı müdahalede bulunduklarını" belirtti.

“Hiç kimsenin ölümüne sebep olacak sebepte gaz tüfeği kullanmadım. Kimsenin yaralanmasına, ölmesine sebep olmadım, tanık da olmadım” dedi ve zaman geçtiği için çok fazla şey hatırlamadığını belirtti.

Hakim, Gezi olayları sırasında ZET silahını (gaz fişeği atan silah) kullanıp kullanmadığı sorusunu “Kullandım ama nerede, ne kadar kullandım hatırlamıyorum” diye yanıtladı. Berkin Elvan’ın vurulduğu gün kullanıp kullanmadığını da “Gece kullanmış olabilirim, net olarak hatırlamıyorum” diye yanıtladı.

Sanık avukatı, müvekkilinin silahın teknik detaylarını açıklamasını istemesi üzerine sanık açıkladı.

Van’dan söz alan avukatı Murat Timur’un "Bıyığı, sakalı takma mı" sorusunu olumsuz yanıtlayan sanık, gözlüğünün aksesuar olduğunu söyledi.

İstanbul’daki duruşma salonundan Elvan Ailesi avukatı Oya Aslan ve Çiğdem Akbulut, Can Atalay'ın da aralarında olduğu isimler sanığa olay gününe, ZET silahına ve görüntüleri izlemesine dair sorular sordu.

ELVAN AİLESİNDEN ADALET TALEBİ

Sanık sorgusunun ardından Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan söz aldı. Gülsüm Elvan, hakimin sorusu üzerine Berkin Elvan’ın vurulduğu gün yaşadıklarını anlattı.

“Mezuniyet töreni olacaktı. Alışverişe gittik cumartesi günü. Bana ‘Anne biz arkadaşlar kendi aramızda kızlara oyun oynayacağız, şaka yapacağız mezuniyet töreni çıkışında’ dedi, para istedi. 'Torpil çıktı' dedikleri odur; kız kaçıran."

Cumartesi akşamı mahalledeki yürüyüşü, gaz atıldığını anlattı. Sabaha olayların sakinleştiğini, yemek hazırladıklarını söyledi.

“Ben çay koydum. 'Ekmek yok, ekmeğe gideyim' dedim. 'Ben giderim anne' dedi. Olay yok, bir şey yok, millet işine gidiyor. Benim çocuğum koşar. Çayı demledim. Hafif hafif sesler geldi. Kızlara kardeşinize bakayım dedim. Çıkmadan zil çaldı. Balkona çıktı, 'Berkin’in kafası kırıldı diyorlar' dedi. Aklıma gelmedi ki. Yürüyüş yok, bir şey yok, olay yok. Yürüyüş olsa çocuğumu gönderir miydim. Hastaneye beş dakika yol varken 25 dakikada götürülüyor oğlum.

“O yaştaki çocuk oyun çocuğu. Bu mu vicdanlarınız. Emri veren katil, cumhurbaşkanı olmuş. Benim çocuğumu Recep Tayyip Erdoğan öldürttürdü. Tehdit ediliyorum hala. Çocuklarımın can güvenliği yok. Dün akşam çocuğuma tehdit geldi. Bu ülkeye siz adalet getirmediğiniz sürece daha nice Berkinler öldürülür, daha çok çocuklarımız gider.”

Konuşması sonunda Gülsüm Elvan'ın rahatsızlanması üzerine duruşmaya ara verildi. Ara sonrası Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan da o gün yaşadıklarını anlattı ve şöyle devam etti:

"O günden beri hayatım değişti. Benim çocuğumu kim öldürdüyse, görüntülerde her şey biraz belli. Emniyet bilinçli şekilde isim vermiyor. Çünkü dönemin başbakanı ‘Emri ben verdim’ dedi, 14 yaşında çocuğu terörist diye tanıttı. Ailem ölüm tehditleri alıyor. Biz de bu ülkenin vatandaşıyız.

"Adalet var mı, dört yıldır bunu arıyorum. En küçüğünden en büyük rütbesine kadar, herkesin yargılanmasını istiyorum. Benim çocuğum kimseye bir şey yapmadı."

Berkin Elvan'ın ablası Gamze Elvan, "Annemle babam tehditler aldığımızı söylediler. Polislerce tehditler alıyoruz. İki kere önümü kestiler. Bir tanesi Berkin’in dövmesi kolumda diye oldu. 'Yerinden kıpırdarsan vururuz' dediler. Birinde de direk önümü kesip 'Kardeşini vuran iyi yapmış, mahalleden teröristeri temizleyeceğiz' dedi. Asıl sorumluların, tüm faillerin yargılanmasını istiyorum" diye konuştu.