BATMAN’da newroz kutlamalarında polisin yumruklu saldırısına uğradığını söyleyen Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, Batman Valisi Ahmet Turhan’a sert tepki gösterdi. Valinin kendisini yalancı çıkardığını söyleyen Türk, "Benim derdim polisle değil. Bugün, gücüm de valiye yetmiyor ama beni yalancı çıkaran, bu olayı örtbas etmek isteyen valiyle benim bundan sonra şahsi meselem var. Allah büyüktür. Bu konuda açıkça isterseniz tehdit deyin. Ya bunu çıkaracak. Ya da şahsi düşmanlığını ortaya koyacak. Açık bir şekilde bu bir şahsi düşmanlıktır. Bu yaştan sonra beni yalancı çıkaran bir vali, benim onunla hesabım vardır, bunu açık söylüyorum" dedi.

 

Mardin Bağımsız Milletvekili ve DTK Genel Başkanı Ahmet Türk, Batman’da newroz kutlamaları sırasında çıkan olaylarda bir polis memurunun kendisini yumruklamasının ardından bugün Diyarbakır’da geçmiş olsun dileklerini kabul etti. BDP Milletvekilleri Altan Tan, Aysel Tuğluk, Nursel Aydoğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır Barosu Başkanı Emin Aktar ile çok sayıda partili, Ahmet Türk’ü ziyaret ederek geçmiş olsun dileğinde bulundu.

 

Batman Valisi Ahmet Turhan’ın olayla ilgili açıklamasına tepki gösteren Ahmet Türk, Batman’da intikam almak isteyen bir yaklaşım ve mantıkla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, "Bütün bu yaşadığımız haksızlığa, zulme rağmen Batman Valisi, sanki hiçbir şey olmamış gibi bizi yalancı çıkarmaya yönelik açıklamalarla topluma mesajlar vermeye başladı. Bu nedenle ben bu olayı önemsiyorum" dedi.

 

’VALİ DÖNECEĞİNİ SÖYLEDİ AMA ARAMAYINCA ALANA GİTTİK’

Türk, polisin Batman’da cadde ve sokaklarda önlem alarak, newroz alanına gitmek isteyenlere gazla müdahale ettiğini belirtti. Türk, "Ben de rahatsız olduğum için hem kalbimde pil, hem de akciğerlerimde sorun olduğu için arkadaşlarıma, böyle bir gazlı ortamda duramayacağım ama halkımızın newrozunu kutlayacağım dedim. Ama öyle müdahaleler yapıldı ki arkadaşlarımız aramak zorunda kaldı ve sıkıntılar büyük, ’gelirseniz belki çözebiliriz’ dediler. Gittiğimizde tabi ki bir dakikada 15-20 tane gaz bombası atılıyordu. O gençler gaz bombalarını ellerliyle geri atıyorlardı. Bu arada Nursel arkadaşımız valiyi aramıştı. Telefonu bana verin dedim ona, ’Zaten kitleyi alana sokmuyorsunuz, halk perişan oldu. Burada 2 bin kişilik kitle var. Hepsi de genç. Dağıtmamız da mümkün değil. Lütfen yardımcı olun. Newroz alanında 5-10 dakika bir konuşma yapıp dağılacağız’ dedim. Bana, ’değerlendirelim’ dedi vali ve bir daha geri dönmedi" dedi.

 

’POLİS GÖZÜME, ÜST ÜSTE 3 YUMRUK ATTI

Valinin kendisine dönmemesi üzerine alana gitmeye çalıştıklarını anlatan Türk, şöyle dedi:

 

"Biz de otobüse binerek newroz alanına gittik. Tarlanın içerisinden geçtik. Alana yakın bir yerde bir polis noktasında, böyle gözü dönmüş bir şekilde taşlarla, gazlarla saldırdılar. Camlar üzerimize dökülmeye başladı. 50’ye yakın polis oradaydı. Gaz bombaları bu arada içeri düşmeye başladı, bizim de içeride kalma şansımız yoktu. O sersem ve yarı baygın halde çıktığımda resmi elbiseli bir polis bana yaklaşır yaklaşmaz bu gözüme 3 tane üst üst üste yumruk attı. Orada polis arabaları var. Sivil araba da yok. Hastaneye götürecek kimse de yok. Biz polis arabasına yönelerek içine girdik. Arabanın direksiyonunda oturan polis tereddüt gösterdi. Bizi götürüp götürmeme konusunda tereddüt gösterdi. Ama hemen yanında 3 yıldızlı bir polis duruyordu. Tahmin ediyorum ondan işaret aldıktan sonra hareket etmeye başladı. 100 metre gittikten sonra ambulans gelince oradan hemen ambulansa geçtik."

 

’YUMRUKLAMA OLMASAYDI GÖZÜ DÜNMÜŞ POLİSLER, HERKESİ LİNÇ EDECEKTİ’

Ahmet Türk, bu olayların yaşandığını kendisini götüren polis aracının şoförünün belli olduğunu, üç yıldızlı bir başkomiserin bu olaya tanık olduğunu söyleyip, "Bu vali ve emniyet müdürü olduğu müddetçe o polisin gerçeği söyleme şansı yok. Orada 3 yıldızlı bir polis var belli. Oradaki polisler belli. Eğer o anda polis beni yumruklamasaydı, saldırmasaydı eminim ki o gözü dönmüş polisler arkadaşlarımızın tamamını linç edeceklerdi. Bu olayla bir fren yaptılar, yoksa daha kötü şeyler gelişebilirdi" dedi.

 

GÖRÜNTÜLER DEVLETİN ELİNDE

Batman Valisi Ahmet Turhan’ın, "Elinde görüntü varsa getirsin" sözlerini hatırlatan Türk, "Batman Valisi diyor ki, ’kimin elinde görüntü varsa getirsin. Bir tek sivil yok, bir kargaşa yok.’ Kitlenin içinde bize saldırılmış değil, 3’ümüz meydandayız, adam geliyor yumruk atıyor. Şimdi tarladan geçerken, geldiğimiz yerden polisin taş attığı noktaya kadar görüntüleri var. Taşlar başladıktan sonra ve dövüldüğüm zamanki görüntüler yok. Peki tarladan geldiğimiz, alana geldiğimiz görüntüler varsa gerisi nerede? Sayın valim, ’kimin elinde varsa getir’ diyor. Devletin elinde var. Kameralar var. Polisin çektiği şeyler var. Bizi götüren arabanın şoförü polis, ben biliyorum tabi ki, kalkıp kendi polis arkadaşlarının aleyhinde ifade veremez. Ama devlet bunu çıkarmaya karar verdiği gün o polis söylemek zorun da kalacak" dedi.

 

’VALİ İLE ARTIK HESABIM VAR’

Yaşadığı olayı anlatırken duygulandığı gözlenen Ahmet Türk, polisin kendisine attığı yumruğu önemsemediğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Ben bir polisin bana yumruk atmasını önemsemiyorum. Bir ırkçı olabilir, faşist olabilir, cahil olabilir veya öfkesine hakim olamamış olabilir. Çok önemli değil, 6 dönemdir milletvekiliyim, birçok dönemde parlamentoda kaldım. Ne kimseye hakaret ettim, ne kimseye iftira attım. Herkes beni tanır o parlamentoda, benimle çalışan insanlar beni bilir. 70 yaşında bir insanım, yani böyle bir olay yaşasam nasıl bir polis beni döver diyebilirim. Şimdi Batman Valisi’nin bütün gayreti bu zulümden sonra bizi yalancı çıkarmaya yönelik bir şeydir. Ben buradan şunu söylüyorum; Benim derdim polisle değil. Bugün gücüm de valiye yetmiyor ama beni yalancı çıkaran, bu olayı örtbas etmek isteyen valiyle benim bundan sonra şahsi meselem var. Allah büyüktür. Bu konuda açıkça isterseniz tehdit deyin. Ya bunu çıkaracak. Ya da şahsi düşmanlığını ortaya koyacak. Açık bir şekilde bu bir şahsi düşmanlıktır. Bu yaştan sonra beni yalancı çıkaran bir vali benim onunla hesabım vardır, bunu açık söylüyorum."

 

’HÜKÜMET ÖNCE VALİ MÜDÜRÜ GÖREVDEN ALSIN

Hükümetin olayı açığa çıkarması gerektiğini ve bunun için de vali ile emniyet müdürünü görevden alması gerektiğini savunan Türk, "Hükümet bu olayın açığa çıkmasını istiyorsa ve gerçekten tarafsız bir tahkikat yapmak istiyorsa her şeyden önce valiyi ve emniyet müdürünü görevden alması lazım. Olaydan sonra 2 polis otobüsümüze el koyarak kaçırıyor. Otobüs neden, niçin kaçırılıyor? Neyi saklıyorsunuz? O kırılan camlar mı, niye götürüyorsunuz? Bunun ortaya çıkması gerekir. Eğer gerçekten bir müdahale zorlama yoksa, hukuk içerisinde bir görev yapılmışsa, niye otobüsü kaçırıyorsunuz? Camları paramparça olmuş otobüsü neden götürdünüz, niye sakladınız? Otobüsü getirin çıkarın ortaya bırakın yumruk atma olayını, orada bir parti genel merkezi sayılan otobüsün paramparça olmuş halini neden basın ve kamuoyundan saklıyorsunuz?" dedi.

 

CİZRE’DE YAŞANILANLAR ARAŞTIRILACAK

Şırnak’ın Cizre ilçesinde newroz kutlamaları sırasında yaşananları 90’lı yıllarda kutlanan newrozlara benzeten Türk, "Oradan, az bir şeyle dönüldü. Orada yaşananların ortaya çıkarılması konusunda da bir heyetimiz gidip görüşmeler yapacak tespitler yapacak. kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.

 

BARZANİ GEÇMİŞ OLSUN DİLEĞİNDE BULUNDU

Ahmet Türk, olayın ardından kendisini birçok siyasetçinin aradığını belirterek kendilerine teşekkür etti. Türk, Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin yanı sıra TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da kendisini arayarak geçmiş olsun dileklerinde bulunduğunu, hükümetten ise kimsenin kendisini aramadığını söyledi. (vatan)