Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MİT krizi sırasında “seçilmişleri atanmışlara ezdirmem” demişti, ancak BDP’li seçilmişlere yönelik gözaltı ve tutuklamalar aralıksız devam etmişti. Bu defa BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan’a bir Emniyet Müdürü tarafından "Ben sizi vekil tayin ettiğimi hatırlamıyorum" denildi.

 

Cizre'de 20 Mart'taki Newroz kutlamalarında gözaltına alınanlara destek vermek için ilçeye gelen Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Şırnak milletvekili Hasip Kaplan, Diyarbakır milletvekili Nursel Aydoğan, Van milletvekili Özdal Üçer, Van bağımsız milletvekili Aysel Tuğluk, İsviçre Sol Parti üyesi Yekbun Alp ve Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, parti binasına uğradıktan sonra adliyeye yürümek istedi.

 

BDP Grup Başkan Vekili Hasip Kaplan ile emniyet amiri arasında tartışma çıktı. Oldukça öfkelenen Kaplan, polise "hass...., terbiyesiz" diye bağırdı.

 

Etkinliğin izinsiz olduğunu ve sadece milletvekillerinin yürüyebileceğini belirten emniyet yetkilileri ile BDP'li milletvekilleri arasında tartışma yaşandı.

 

Daha sonra İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Uçar ile görüşen milletvekillerinin adliyeye gitmelerine izin verildi. Ancak diğer partililer de milletvekilleriyle yürümeyi sürdürünce polis, Dörtyol Kavşağı'nda grubu uyardı.

 

Bunun üzerine Hasip Kaplan ile Cizre Emniyet Müdürlüğü'nde görevli bir emniyet amiri arasında tartışma çıktı. Ardından BDP'li milletvekilleri, polisin geniş güvenlik önlemleri altında adliye binasına ulaştı.

 

Kaplan, savcı ile görüşmek için adliyeye gireceği sırada beraberindekilerin binanın bahçesine alınmadığını görünce emniyet amiriyle tartışmaya başladı. Emniyet amirinin de karşılık vermesiyle uzayan tartışma, İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Uçar'ın araya girmesiyle sona erdi. BDP'li milletvekilleri, daha sonra gözaltılarla ilgili savcıdan bilgi almak üzere adliye binasına girdi.

 

Olaya müdahale etmek isteyen BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ile bir emniyet amiri arasında tartışma yaşandı. Emniyet amiri, "Kendi özgürlüklerinizi savunurken, başkalarının özgürlüklerine engel olamazsınız" deyince Kaplan da, "Benimle bu şekilde konuşamazsın, saygılı ol. Ben bir milletvekiliyim, grup başkan vekiliyim" dedi. Emniyet amiri de, "Ben sizi vekil tayin ettiğimi hatırlamıyorum" diye yanıt verdi. Çok sinirlenen Hasip Kaplan’ın da küfür ettiği görüldü. Tartışma, Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Uçar'ın araya girmesi ile son buldu. BDP'li milletvekilleri daha sonra yaşanan gözaltılarla ilgili bilgi almak için adliye sarayına girdi