17 Aralık 2011 tarihinde Çorum'da Kazım Birdal Tüfekci adlı bir genç vicdani redci olduğunu açıklamıştı. Metropoller dışında vicdani red açıklamasının çok rastlanır olmaması nedeniyle ilgi çeken açıklamayla ilgili olarak Çorum yerel basını “Bak şu çapsıza!”, “Ne ayak Tüfekçi?”, “Çorum’dan ‘Vicdani Retçi’ çıktı” manşetleri atmıştı.

 

Çorum basının hedef göstermesi karşılıksız kalmadı ve Tüfekçi hakkında TCK 318. maddeden “Halkı Askerlikten Soğutma” gerekçesiyle dava açıldı.

 

Tüfekçi mahkemeye verdiği “TCK 318, Savaş Suçlularının, Militaristlerin, Tecavüzcülerin, Korkakların Yasasıdır!” başlıklı yazılı savunmasında geri adım atmak bir yana TCK 318. maddenin bir an önce kaldırılması gerektiğini vurgulayıp, bu maddenin asıl amacının halkın, ordunun yapmış olduğu katliam ve işkencelerden haberdar olmasını engellemek, halkı tahakküm altına alıp dolaylı olarak katliamlara ortak etmek olduğunu savundu.

 

Savunmasının bir bölümünde 1993-1994 yılları arasında Mardin’in Derik ve Mazıdağı ilçelerinde 64’ü rütbeli toplam 405 askerin tecavüzüne uğrayan Ş.E davasına değinen Tüfekci şu ifadeleri kullandı:

 

“Savaşta askerlerden çok siviller, erkeklerden çok kadınlar ve yetişkinlerden çok çocuklar zarar görür. Ş.E'yi hatırlıyor musunuz? Hani şu dünyaya destan olmuş ordunuzun 64'ü rütbeli toplam 405 erinin tecavüzüne uğrayan kadını? Biraz daha belleğinizi yorayım. Şu korkunuzdan davayı Mardin’den alıp bugün beni yargıladığınız yere, Çorum'a getirdiğiniz dosyayı? 1993-1994 yıllarını. Duruşma Başlangıcı: 2003, Karar Mahkemesi 2006. Dün bu ilde, bu adliye sarayında sizler Ş.E’nin tecavüzcülerini bağışladınız. Onlar vatan için ölmeyi ve öldürmeyi göze almışlardı. Şimdi ise ben, bu zulme ortak olmadığım için cezalandırılmak isteniyorum. Kirlenmiş adaletiniz, kirlenmiş dünyanız.”

 

“Dün söylediklerimi bugün de söylemekten katiyen çekinmiyorum! Ordular savaş makinesidir! Ordular katildir! Savaş ve askerlik cinayettir, katliamdır, zulümdür!” diyen Tüfekci savunmasının sonunda herkesi cinayet işlemekten, ölmek ve öldürmekten soğumaya, savaş mağduru milyonların sesi olmaya çağırdı.

 

Kazım Birdal Tüfekci son olarak “Ben değişmeyeceğim, sizler kanunlarınızı değiştirin!” dedi. Duruşma 12 Temmuz 2012 tarihine ertelendi.

 

Demokrat Haber Çorum