Ankara Büyükşehir Belediyesi, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) alanlarıyla ilgili 1/10.000'lik nazım imar planı, koruma amaçlı nazım imar planı ve ulaşım planlarının mahkeme tarafından iptal edilmesinin ardından 14.5 kilometrelik Ankara Bulvarı'nı kapatma kararı aldı.
Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş Candan, belediyenin bu kararına tepki göstererek "Ankara Belediyesi kendi hatasının bedelini halka ödetiyor" dedi.
3 Ağustos 2015’te Ankara 5. İdare Mahkemesi, Atatürk Orman Çiftliği’nin (AOÇ) tüm alanlarını kapsayan 1/10 binlik Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'nı ve eki olarak onaylanan "1/10.000 ölçekli Ulaşım Şeması" ile "1/1000 ölçekli Ulaşım (Yol-Kavşak vb.) Uygulama Projesi"ni oybirliğiyle iptal etti.
Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Ağustos ayı ilk toplantısında başkanlık yazısı şeklinde gelen önerge ile mahkeme kararına uyulması yönünde karar alınması istendi.
Belediye ayrıca bulvarın kapatılma kararını billboard, radyo, televizyon programları ve afişlerle halka duyuracağını açıkladı. Söz konusu önerge CHP'li üyelerin yolun kapanmasının mağduriyet yaratacağını belirtmesi nedeniyle red oyuna karşın oy çokluğu ile kabul edildi.
‘AKAY KAVŞAĞI’NDA DA AYNISINI YAPTI’
Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş Candan, belediyenin bu kararına tepki göstererek şunları söyledi:
“Aklı selim yöneticilerin yapması gereken hukuka uygun düzenlemeleri, halkını mağdur etmeden çözmektir. Ancak, kendi hatalarının bedelini Ankara halkına çıkaran bu anlayışın yol kapatmasını, ilk defa görmüyoruz. Aynı tavrı Akay kavşağında ve kullanılmayan üst geçitlerde de yaptı. Yapması gereken öncelikle binlerce ağacı keserek demir yığınına çevirdiği Ankarapark'ı kaldırmasıdır.
Belediye, Atatürk Orman Çiftliği alanlarında 2006 yılında kendisine verilen plan yapma yetkisini de becerememiştir. AOÇ alanlarına ilişkin yaptığı iki plan yargı tarafından, Atatürk'ün vasiyeti, AOÇ'nin kuruluş ilkeleri, planlamanın bir bütünü olduğu ve planlama ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmiştir. Meclisin verdiği yetki becerilememiştir. Acilen AOÇ alanlarında Büyükşehir'e verilen plan yapma yetkisi geri alınmalıdır." (Bianet)