Dört gündür KCK İstanbul Davası'nı izleyen Irak Dünya Mahkemesi'nden filozof Lieven De Cauter, askerler tarafından aranmak istemesine tepki olarak alt çamaşırı hariç tüm kıyafetlerini çıkardı.

 

Silivri - BİA / Nilay Vardar

 

Silivri'de 2 Temmuz'da başlayan Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) İstanbul Davası'nı izleyen Irak Dünya Mahkemesi'nden filozof Lieven De Cauter, askerler tarafından aranmak istemesine tepki olarak alt çamaşırı hariç tüm kıyafetlerini çıkardı.

 

Irak Dünya Mahkemesi kurucularından, Belçikalı filozof Lieven De Cauter, iki kişilik heyetle birlikte, çevirmen Ayşe Berktay için dört gündür duruşmayı izliyor.

 

Cauter, giriş çıkışlarda sürekli aranma yapılmasını protesto etmek amacıyla alt çamaşırı haricinde tüm elbiselerini çıkarttı ve bir daha arama yapılması halinde yine aynı şeyi yapacağını belirtti.

 

Cauter'nin KCK davası ile ilgili bianet'e yaptığı değerlendirmeler:

KCK tutuklusu Ayşe Berktay için heyet kuran Irak Dünya Mahkemesi delegeleri, "Mahkemede barış için dokuz yıldır çalışan Berktay'a terörist demeleri kabul edilemez" dedi.

 

İstanbul Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) Davası'nda yargılanan ve ilk kez 2 Temmuz'da hakim karşısına çıkan çevirmen Ayşe Berktay'a destek için Irak Dünya Mahkemesi'nden bir delegasyon İstanbul'daydı.

 

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Parti Meclis Üyesi Ayşe Berktay, Irak Dünya Mahkemesi'nin kuruluşuna katkıda bulunmuş ve Haziran 2005'te İstanbul'daki son oturumunu düzenlemişti.

 

KCK iddianamesinde Berktay'ın 1998-2006 yılları arasında Irak Dünya Mahkemesi'ni de içeren yurtdışına yaptığı 20 yolculuk KCK'nin yurtdışı faaliyeti olarak yer alıyor.

 

Irak Dünya Mahkemesi, Berktay'ın tutuklanmasının ardından bu durumu dünyaya duyurmak için bir heyet kurdu.

 

"BARIŞ İÇİN YAPTIĞI GEZİLER TERÖR KAPSAMINDA"

Pazartesi ve salı görülen duruşmaları izleyen Uluslararası Demokrat Hukukçular Derneği'nden İspanyol avukat Maria Louisa Martin Abi, Irak Dünya Mahkemesi kurucularından, Belçikalı filozof Lieven De Cauter, "barış ve demokrasi yanlısı" Berktay'ın "terörist" olarak suçlanmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

 

Cauter, Berktay'ın dokuz yıldır Irak Dünya Mahkemesi'nin "barışı getirmek" adına yaptığı yurtdışı gezilerinin "illegal" bir faaliyet olarak gösterilmesine "şok" olduklarını söyledi.

 

"Sabahın beşinde gözaltına alınıyorsunuz; dosyayı görme şansınız yok. Aylarca içeride tutuluyorsunuz. Devlet önce sizin terörist olduğunuza karar veriyor; sonra yaptığınız legal faaliyetleri terörist olduğunuzu ispatlamak için kullanıyor."

 

"HALA ANADİLDE SAVUNMA YAPILAMIYOR"

"Türkiye devleti insanlarda paranoya yaratmış" diyen Cauter, duruşma sırasında televizyona görüş vermek istediğinde Kürt çevirmeninin "Ekrana çıkarsam ben de tutuklanırım" dediğini aktardı.

 

"Bu davada asıl hedef legal bir parti olan BDP. Ancak partiyi kapatmak yerine yöneticilerini, üyelerini, hatta tutuklananlara destek verenleri, bunları kaleme alan gazetecileri, savunmalarını yapan avukatları tutuklayarak, tüm toplumu kontrol altına alınmış oluyorlar."

 

Duruşmanın şehir dışında, jandarmalar eşliğinde Silivri'de yapılmasının "Bu insanlar terörist ve tehlikeli" algısı yarattığını söyleyen Cauter, "Dünkü duruşmada avukatlara saldırdılar, izleyicileri dışarı çıkarttılar; zaten medya ilgi göstermiyor" diyerek savunma hakkının ihlal edildiğini belirtti.

 

Maria Louisa Martin Abi, İspanya'da 15 yıl önce anadilde savunma hakkının sağlandığını Türkiye'de hala Kürtçe savunma krizi yaşanmasının Avrupa Birliği'ne girmek isteyen bir ülke için kabul edilemez olduğunu söyledi.

 

Irak Dünya Mahkemesi'nden diğer beş delege de, duruşmanın son üç gününde İstanbul'da olacak.

 

MAHKEME NEDİR?

Irak Dünya Mahkemesi (World Tribunal on Iraq; WTI), ABD'nin Irak'ı 2003 yılında işgal etmesinin ardından, savaş karşıtı hareketin Vietnam Savaşı'na yönelik olarak düzenlenen Russell Mahkemesi'nden ilham alarak tüm dünya organize ettiği bir girişimdir. Savaş ve işgale ilişkin gerçekleri ortaya koymayı ve işgalin sessizce unutulmasını engellemeyi amaçlıyor.