AKP tarafından verilen önergenin kabul edilmesiyle tasarı değişti. Bedelli askerlikten 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla (bu tarih dahil) 30 yaşından gün alanlar yararlanacak. Ayrıca çürük raporu alanlar da yasadan yararlanabilecek...

 

TBMM Genel Kurulu’nda, Askerlik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın dördüncü maddesinde yer alan Geçici Madde 46 üzerinde AKP, CHP, MHP ve BDP tarafından 4 ayrı önerge verildi. Muhalefet partileri tarafından verilen önergeler reddedilirken AKP’nin önergesi kabul edildi. AKP’nin verdiği önergeyle, tasarının dördüncü maddesi değişti.

 

AKP’nin verdiği önergeyle, 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla (bu tarih dahil) 30 yaşından gün almış yükümlüler, istekleri halinde, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde askerlik şubelerine başvurmaları ve 30 bin Türk Lirasını ödemeleri şartıyla temel askerlik hizmetine tabi tutulmaksızın askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.

 

-KANUNDAN ÖNCEKİ MİKTARI ÖDEYECEKLER-

 

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce temel askerlik eğitimini süresi içinde yapmadıkları gerekçesiyle dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkarılanlardan, belirtilen yararlanma şartlarını taşıdıklarını ve bu kanunla değiştirilmeden önceki miktarları süresi içinde ödediklerini konsolosluklara müracaatla belgelendirenler, muvazzaf askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Bu kişiler hakkında da askerlik hizmetini yerine getirmedikleri için idari ve adli soruşturma ile kovuşturma yapılmayacak, başlatılmış olanlar sona erdirilecek.

 

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce temel askerlik eğitimini tamamlamalarının ardından askerliğe elverişsiz hale gelen, vefat eden, Türk vatandaşlığından çıkmalarına izin verilen veya Türk vatandaşlığını kaybedenler ile ödeme ve temel askerlik eğitimi yükümlülüklerini süresi içinde tamamladıkları için kesin terhise hak kazananlara geri ödeme yapılmayacak.

 

Kanun yürürlüğe girmeden önce dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak üzere başvuranlar da bu düzenlemeden yararlanacak ve temel askerlik hükümlerine tabi tutulmayacak.