Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) belediye başkanları Diyarbakır Bağlar Belediyesi önünde toplanarak 60’ıncı gününe giren açlık grevleri konusunda hükümeti ve Türkiye kamuoyunu duyarlı olmaya çağırdı. Ortak açıklamayı yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, tüm belediye başkanları adına kendisinin açlık grevine gireceğini duyurdu. Baydemir bedenini ölüme yatıran cezaevindeki Kürt siyasetçilerin toplum vicdanına yaptıkları çağrıya yanıt verilmemesini kendilerini bir yol ayrımına getirdiğini söyledi.

Baydemir şunları söyledi:

“Kürt halkı tüm dinamikleriyle, Kürt sorununda adalet ve özgürlük temelinde adil çözümü beklerken, hükümet 90 yıllık devlet politikasını devam ettirerek, Kürt muhalefetinin seçilmişlerini tutuklayarak, askeri operasyonları tırmandırarak, güvenlik - tasfiye politikasını sürdürmeyi tercih etmiştir. 14 ay boyunca İmralı Adası’nda tutulan Sayın Öcalan’a ağırlaştırılmış tecrit uygulayarak, adeta çatışma stratejisini derinleştirmiştir.”

'ÜÇ TEMEL TALEP VAR'

Cezaevindeki tutukluların üç temel taleple bedenlerini ölüme yatırdıklarını söyleyen Baydemir, “Tecrit ve izolasyonun kaldırılarak müzakerelerin başlatılması, anadilde savunma hakkının tanınması ve anadilde eğitimin sağlanması talepleri, sadece bedenini ölüme yatıran siyasetçilerin talebi olmayıp, milyonlarca insanın, halkımızın ve bizlerin de talebi olduğunu kamuoyuna bir kez daha duyurmak isteriz,” dedi.

'TECRİT YASAL HAKKIN ÇİĞNENMESİDİR'

“Tecrit ve izolasyon iç hukuk mevzuatına ve uluslar arası mevzuata aykırı, özü itibariyle de yasal bir hakkın çiğnenmesidir. Dolayısıyla 16 aydır Sayın Öcalan’a uygulanan tecrit bir suçtur. Bununla birlikte tecrit politikası bir çatışma politikasıdır. Tecrit politikası, askeri operasyon politikasıdır. Bu politikanın ortaya çıkarmış olduğu sonuç; çatışma ve ölümdür. Her şeyden önce bir yıllık zaman dilimi içerisinde, müzakerelerin askıya alınmasından, çatışmaların başlamasından ve çatışmalarda yaşanan ölümlerden tecrit politikasının mimarları ve uygulayıcıları sorumludur.”

HAKLARIN GASPI IRKÇI VE FAŞİST YÖNETİM ANLAŞIYIDIR

Kürt halkının millet olmaktan kaynaklı dil, kültür, kimlik, statü haklarını kullanamamasının Kürt sorununu oluşturduğunu vurgulayan Baydemir, “Anadilde eğitim, anadilde savunma ve yaşamın her alanında anadiliyle yaşama ve geliştirme Kürtlerin en doğal hakkıdır. Bu hakkın yok sayılması, gasp edilmesi ve hatta pazarlığı ancak ırkçı ve faşist yönetim anlayışıyla izah edilebilir. Bir Türk, Fars, Arap, Fransız veya Alman için dilleri ne ise kimlikleri ne ise Kürt halkı içinde dil ve kimliği aynı değerdedir. Bundan ne fazlasını istiyoruz ne de azına razı oluyoruz” diye konuştu.

'BEDENİNİ ÖLÜME YATIRANLAR KİMSE YAŞAMINI YİTİRMESİN DİYE YAŞAMINI ORTAYA KOYDU'

Baydemir şöyle devam etti:

“Türk ve Kürt halkı çok iyi bilmelidirler ki, cezaevinde bulunan ve bedenini ölüme yatıran insanlar, dışarıda çatışmalarda hiç kimse yaşamını yitirmesin, tıkanan müzakere kanalları tekrar açılsın diye yaşamını ortaya koymaktadır. Başta hükümet olmak üzere, Türkiye kamuoyunun ortaya koyduğu tavır, vicdanların köreldiğini ve toplumun yol ayrımına geldiğinin işaretlerini vermektedir. Hükümetin ortaya koyacağı bundan sonraki tavır ve cezaevlerinde açlık grevlerinin sonuçlanma şekli biz seçilmişleri de yol ayrımına getireceğini kamuoyu çok iyi bilmelidir.”

CEZAEVİNDEKİ ÖLÜM KOPUŞU VE ÇATIŞMAYI BAŞLATIR

Baydemir Başbakan’a, hükümete ve Türk halkına da şu çağrıyı yaptı: “Kışkırtıcı, küçümseyici, itibarsızlaştırıcı, her açıklama ve duruş, ölümlere davetiye niteliğindedir. Birlikte eşit ve özgürce yaşam için, çatışmasız ve müzakere ile sorunlarımızın çözümüne kapıların aralanması için kaybedecek tek bir saniyemiz yok. Zira açlık grevinde tek bir insanımızın yaşamını yitirmesi telafisi imkansız bir kopuşun ve derinleşmiş bir çatışma sürecinin başlangıcı olacağından endişe etmekteyiz. Bu itibarla da derhal tecrit kaldırılmalı, müzakereler başlamalıdır. Bu uğurda başta BDP Genel Merkezimizin yapacağı her türlü çağrıya, her türlü göreve ve her türlü katkıya seçilmiş belediye başkanları olarak, il genel meclisi başkanları olarak, meclislerimizle birlikte hazır olduğumuzu kamuoyuna deklare ediyoruz.

BAŞKANLAR ADINA BAYDEMİR AÇLIK GREVİNE GİRİYOR

Baydemir bir soru üzerine de BDP Genel Merkez’nin planlaması doğrultusunda tüm belediye başkanları, meclis üyeleri ve il genel meclis başkan ve üyeleri adına milletvekilleri ile birlikte kendisinin açlık grevine gireceğini açıkladı.

Ortak açıklamayı BDP’li belediye başkanları ve tutuklanan başkanlar yerine de başkanvekilleri imzaladı. (anf)