Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, 11 Kasım 2012 tarihinde Bitlis kent merkezinde açlık grevlerine dikkat çekmek ve destek amaçlı yapılan yürüyüş sonrası haklarında soruşturma başlatılan 5 kişinin tutuklanmasına ilişkin açıklama yaptı.

Kendisinin de söz konusu etkinliğe katılan 500 kişiden biri olduğunu belirten Zenderlioğlu,"insanların ölümlerine dur demek nasıl bir örgüt propagandası olabilir?" dedi.

'SEZEN AKSU, VEDAT TÜRKALİ, CAN DÜNDAR... DA MI ÖRGÜT ÜYESİ?'

"5 arkadaşımızın tutuklanması açık bir siyasi linçtir," diyen Zenderlioğlu, açlık grevleri sürecine dikkati çekerek şöyle konuştu:

"Medyası, siyaseti, toplumu, sivil toplum kuruluşları ile bir bütün halinde yurttaşlar AKP iktidarına insanlar ölmesin çağrısında bulundu. Bu çağrıyı yapmanın örgüt üyeliği ile nasıl bir alakası olabilir? Bu çağrıyı toplumun tüm kesimleri yaptı.

"Ne yani, yargı ve hukuk, insanlar ölmesin çağrısını yaptı diye Sezen Aksu'yu da mı 'örgüt üyesi olmamakla beraber örgüt lehine propaganda yapmak' suçundan cezaevine atacak?

"Bir tek sezen Aksu değil; Deniz Türkali, Zeynep Tanbay, Kardeş Türküler, Nur Sürer, Semir Aslanyürek, Lale Mansur gibi sanatçılar da mı örgüt üyesi?

"Yargıya göre durum bundan ibaret ve Radikal’den Koray Çalışkan, Milliyet’ten Can Dündar, Hürriyet’ten Ahmet Hakan, Habertürk’ten Balçiçek İlter, BirGün’den Doğan Tılıç, Cumhuriyet’ten Hikmet Çetinkaya, Posta’dan Nedim Şener, Vatan’dan Zülfü Livaneli ve PEN Başkanı John Ralston Saul de örgüt üyesidir. Bu kişiler de mi tutuklanacak?"

"ARTIK YETER, EDİ BESE!"

AKP iktidarının yapısal ve idari sorunları çözmek yerine toplumdan 'terörist' yaratmayı amaçladığını söyleyen Zenderlioğlu, AKP İktidarının 2016'ya kadar cezaevlerine 80 bin kişiyi atma planının pratiklerini yaptığını ifade etti ve "Artık yeter. Edi bese!" dedi.

NE OLMUŞTU?

11 Kasım 2012 tarihinde Bitlis’te açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen yürüyüşe polis müdahale etmiş, BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, BDP İl Başkanı Şahin Çoban ve İHD Bitlis temsilcisi Hasan Ceylan’ın da bulunduğu çok sayıda kişi polisin sert müdahalesi sonucu yaralanmıştı.

Olaylar sırasında aralarında 85 yaşındaki bir kişinin de bulunduğu 5 kişi gözaltına alınmış, bu kişiler daha sonra serbest bırakılmıştı. Geçtiğimiz günlerde haklarında soruşturma başlatıldığı gerekçesiyle 14 kişi ifadeye çağrılmış, ifade vermeye giden 5 kişi tutuklanmıştı. (anf)