Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), 59. gününe giren açlık grevleriyle ilgili yeni bir eylem planı başlattı. “Kaybedilecek tek bir saniyeye bile tahammülümüz olmamalıdır” diyerek başlatılan bu yeni eylem planında, kitlesel mitinglerle tutukluların talepleri sahiplenilecek.  

BDP, 11 Kasım günü tüm illerde cezaevlerine yürüyecek. Aynı akşam ‘hayatları karartmayın’ şiarıyla ışıkları karartma eylemi yapılacak.

'TUTUKLULARIN TALEPLERİ TALEPLERİMİZDİR'

BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, dün il örgütlerine bir genelge göndererek demokratik eylemlerin yükseltilmesini istedi.

Açlık grevindeki tutukluların taleplerini ve direnişini sahiplendiklerinin altının çizildiği genelgede, “çünkü bu talepler bizim de yıllardır savunduğumuz, mücadelesini verdiğimiz taleplerdir. Çünkü bu taleplere olumlu yanıt verilmesi durumunda, Kürt sorununun demokratik, siyasi, barışçıl çözümünün önünün açılacağına da inanıyoruz. Çünkü olumlu yanıt verilmesi durumunda, yıllardır yaşanan acıların, savaşın yol açtığı ölümlerin daha da artmaması için olanak yaratılmış olacaktır” denildi.

'ERDOĞAN VE HÜKÜMETİ İNAT, GÖRMEMEZLİK VE KARŞITLIK İÇİNDE'

Ancak Recep Tayyip Erdoğan ve AKP Hükümeti’nin açlık grevlerine karşı “inat, görmemezlik ve karşıtlık” tutumunun sürdüğünü ifade eden BDP, “bu yaklaşım grevlerin ölüm olmadan sonuçlanmasına hizmet etmez. Kürt sorununun çözümüne katkısı olmaz. Hatta telafisi mümkün olmayan sonuçların ortaya çıkmasına yol açabilir” uyarısında bulundu.

Genelgede açlık grevini sonlandıracak en temel olgunun bu meşru direnişin sahiplenilmesi olduğuna vurgu yapan BDP “kaybedilecek bir tek saniyeye dahi tahammülümüz olmamalıdır” diyerek il ve ilçe örgütlerine demokratik eylemleri yükseltme çağrısında bulundu.

KİTLESEL MİTİNGLER DÜZENLENECEK

Genelgeye göre; 10 Kasım Cumartesi günü Cizre’de, 11 Kasım Pazar günü Siirt’te kitlesel mitingler gerçekleştirilecek. Mitinglere BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak da katılacak. 12-19 Kasım tarihleri arasında İstanbul ve Van’da Eşbaşkan Selahattin Demirtaş’ın katılımıyla mitingler düzenlenecek.

BDP’liler 13 Kasım’da ise Mardin Cezaevi önünde mitingle tutukluların taleplerini dile getirecek.

11 KASIM GÜNÜ CEZAEVLERİNE YÜRÜNECEK

BDP il ve ilçe örgütleri ise 11 Kasım Pazar günü saat 12.00’de açlık grevlerinin sürdüğü tüm cezaevlerine yürüyüşler düzenleyecek.

Genelgede yürüyüşler ile ilgili “bu yürüyüşler engelleme ile karşılaşsa dahi ısrarcı ve kararlı olunacaktır. Akşam saatlerine kadar cezaevi önünde kalınacaktır” denildi.

'HAYATLARI KARARTAYIN' ŞİARIYLA IŞIKLAR KAPATILACAK

Aynı gün akşam saatlerinde ise BDP’nin örgütlü olduğu bütün illerde 11 Kasım pazar günü saat 19.00’dan itibaren “hayatları karartmayın, ölümlere hayır” şiarıyla ışık kapatma eylemi gerçekleştirilecek.

Genelgede bu eylemle ilgili de şu ifadeler yer aldı:

“11 Kasım Pazar günü örgütlü olduğumuz bütün illerde, açlık grevlerine dikkat çekmek ve taleplerin sahiplenildiğini göstermek amacıyla saat 19.00’dan itibaren bütün evlerin ve işyerlerinin gece boyunca ışıklarını kapatmaları, evlerin ve işyerlerinin dış pencere ya da balkonlarında mum yakarak “HAYATLARI KARARTMAYIN, ÖLÜMLERE HAYIR” mesajı vermeleri çağrısı yapılacaktır. Bir gece sürecek olan bu eylemin halka duyurulması için basın açıklamaları, halk toplantıları, yerel medya imkânları, sosyal medya, el ilanları vb. yöntemler kullanılmalıdır. Evlerin özellikle caddeye bakan balkon ve pencerelerine mum bırakılmasının da cezaevlerinde ve dışarıda hayatların kararmaması açısından önemli bir mesaj olacağı unutulmamalıdır. 30 Ekimde hayatı durdurarak topyekun direnişe katılan halkımızın, bu konuda da göstereceği kitlesel katılım büyük ve güçlü bir mesaj olacaktır.”

İSTANBUL BDP İL ÖRGÜTÜ DE 31 YERDE EŞ ZAMANLI EYLEM PLANI YAPACAK

İstanbul-BDP, yarın İstanbul'un 3 bölgesinde 31 yerde eş zamanlı eylemler yapacak. Eylemler, saat 15.00'de başlayacak. Saat 15.00'de başlayacak eylemlerin yerleri şöyle:

1.BÖLGE

Kadıköy: İskele Meydanı'nda oturma eylemi.

Kartal: Sahilde basın açıklaması.

Sultanbeyli: Meydanda basın açıklaması.

Sancaktepe: Demokrasi Caddesi'nde basın açıklaması.

Ataşehir: Hal Yolu Caddesi'nde seçim bürosunun önünde basın açıklaması.

Maltepe: Meydanda basın açıklaması.

Ümraniye, Üsküdar ve Beykoz: Meydanda basın açıklaması.

Pendik ve Tuzla: İlçe binaları önünde açiklama.

2.BÖLGE

Şişli: Metre durağının önünde basın açıklaması.

Sarıyer: Derbent Mahallesi'nde basın açıklaması ve metroya yürüyüş.

Zeytinburnu: İlçe binasının önünde oturma eylemi ve basın açıklaması.

Bayrampaşa: İlçe binasının önünde basın açıklaması.

Fatih: Aksaray metrosu önünde ve Kadınlar Pazarı'nda bildiri dağıtımı.

Esenler: Tepe Meydanı'nda basın açıklaması ve yürüyüş.

Gaziosmanpaşa: Karayolları Mahallesi'nde yürüyüş

Sultangazi: Gazi Mahallesi'nde eski karakol durağında yürüyüş.

Kağıthane: Çağlayan'da basın açıklaması ve yürüyüş.

Eyüp: Güzeltepe Mahallesi meydanında basın açıklaması.

Beyoğlu: Çukur Mahallesi'nde yürüyüş.

3.BÖLGE

Avcılar: Marmara Caddesi'nde sessiz yürüyüş ve basın açıklaması.

Beylikdüzü: Metrobüs durağı üstündeki meydanda oturma eylemi ve basın açıklaması.

Başakşehir: İlçenin önünden meydana yürüyüş ve oturma eylemi.

Bağcılar: İlçenin önünden Demirkapı'ya yürüyüş.

Güngören: Kalesentir tramvay durağı önünden AKP'ye yürüyüş ve çelenk bırakma.

Bakırköy: İlçeden meydana basın açıklaması.

Bahçelievler: Şirinevler Meydanı'ndan Fatih Caddesi'ne yürüyüş.

Esenyurt: Depo durağının önünden yürüyüş.

Küçükçekmece: Kadriye Moroğlu'nda basın açıklaması. (anf)