İstanbul’un ardından Diyarbakır Valiliği'nin de 18 Mart'ta yapılacak Newroz kutlamasına izin vermemesinin ardından toplanan BDP'lilerin, kutlama tarihinde bir değişiklik yapmayacağı ve hazırlıkların 18 Mart'a yönelik yapılması yönünde karar aldığı belirtildi.

 

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İstanbul, Ankara, Diyarbakır ve Van valiliklerinin Newroz kutlamalarına ilişkin verdiği kararı değerlendirdi. Demirtaş, söz konusu kararın valiliklerin değil, AKP Hükümetinin kararı olduğunu belirterek, "Halkın özgürlük yürüyüşünü hiçbir ordu hiçbir polis, hiçbir güç durduramaz" dedi.

 

18-21 Mart tarihleri arasında birçok merkezde kutlama kararı alınan Newroz bayramı ile ilgili valiliklerin aldığı karar üzerine BDP'li yetkililer, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş başkanlığında Diyarbakır il binasında toplandı.

 

BDP bölge il eşbaşkanları, belediye başkanları, il genel ve belediye meclis üyeleri katıldığı toplantının ardından Demirtaş, basın mensuplarına valiliğin kararını değerlendirdi.

 

Demirtaş, söz konusu kararın valiliklerin değil, AKP Hükümetinin kararı olduğunu belirterek, kararı protesto etti.

 

"Halkın özgürlük yürüyüşünü hiç bir ordu hiç bir polis, hiç bir güç durduramaz" diyen Demirtaş, Newroz'u hangi gün kutlayacakları ile ilgili toplantılarının devam edeceğini söyledi. Toplantının ardından alınacak kararın kamuoyuna duyurulacağını söyledi.

 

'NEWROZ HALKIMIZIN İSTEDİĞİ ZAMANDA VE YERDE KUTLANACAK'

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Başkanı Gültan Kışanak, İstanbul Milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Sırrı Süreyya Önder ile BDP İl Eş Başkanı Asiye Kolçak, BDP İl binasında Newroz hazırlıklarıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Kışanak, "Newroz, halkımızın isteği doğrultusunda istediği zamanda, istediği yerde kutlanacaktır" dedi.

 

'HÜKÜMET PROVOKASYON PEŞİNDE'

BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, İstanbul Valiliği'nin 18 Mart'ta Kazlıçeşme'de yapılmak istenen newroz kutlamalarını yasaklamasını, "provokasyon" olarak tanımladı, "Hükümet açık bir şekilde provokasyon peşinde olduğunu, gerginlik ve kargaşa yaratmak istediğini ortaya koymuştur" dedi.

 

"Bu karar AKP hükümetinin bu ülkede huzuru bozan bir hükümet olduğunu ortaya koymuştur" diyen Kışanak, şöyle konuştu: "Çokça bahsedilen huzur ve güveni ayaklar altına almışlardır. Kargaşa, çatışma ve provokasyon yaratmak isteyen AKP hükümetidir. Bu kararın başka bir izahı yoktur. Biz başvurularımızı 15 gün önce yaptık. İyi niyetli bir yaklaşımları olsaydı 15 gün içinde, bizimle bu konuyu görüşerek bir yol bulma arayışına girerlerdi. Kutlamalara iki gün kala yasaklama kararları çıkartarak, kitleleri tahrik etmek, halkın iradesini, coşkusunu, moralini kırmak istemektedirler. Bu ülkede bayramı kaosa çevirmek isteyen AKP hükümetinin tutumunu reddediyoruz. Bu provokasyonu boşa çıkartacak bir aklın ve duruşun sahibi olacağız. Onlarda provokasyon aklı var, bizde de mücadele ve kararlılık var."

 

'BU HALKIN İÇİNDE BİNLERCE DEMİRCİ KAWA VAR'

Yasaklamaya gerekçe olan "gününde kutlayın" yaklaşımının bir bahane olduğunun altını çizen Kışanak, "Newroz, kadın, çoluk çocuk herkesin kendi istediği tarzda kutladığı geleneksel bir bayramdır. Geçmişten mirasını alarak bugünlere getirilen en büyük kültürel değerdir. Kürtler kendi tarihsel geçmişlerine uygun olarak newrozu bu yıl da kutlayacaktır. Kürt halkının da bir devrimci geçmişi vardır. Kürt halkı açısından zalimlere karşı direnişin adıdır. Bugünün Dehak'ları bu kararı alarak, kendilerini 21. yüzyılın Dehak'ı olarak ilan etmişlerdir. Ama şunu çok iyi bilsinler ki, bu halkın içinden binlerce Demirci Kawa çıkacaktır" diye konuştu.

 

BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak halka şu çağrıyı yaptı: "Asla ve asla onların yaratmak istediği ortama izin vermeyin. Kararlılığımızdan ve inancımızdan asla geri durmayın. Newroz coşkusunu asla bırakmayın. Biz halkımızın isteği doğrultusunda halkımızla birlikte bu newrozu en görkemli, en coşkulu, en özüne uygun bir şekilde kutlamaya hazırız. Çalışmalarımız bu yönde devam ediyor. Newroz halkımızın bayramıdır, halkımızın istediği zamanda, istediği yerde kutlanacaktır."

 

'NEWROZ'U BAYRAM İLAN EDİN'

Kışanak, newrozun resmi tatil günü ve bayram ilan edilmesi için verdikleri yasa tekliflerini hatırlatarak, "Başbakan'a 'hodri meydan' diyorum. Verdiğimiz yasa tekliflerimizi raflardan indirin ve görüşmeye başlayalım. Bu yasayı çıkartalım ve newroz'u 21 Mart'ta kutlayalım. Samimi iseniz, provokasyon peşinde değilseniz, yasa tekliflerimiz Meclis'te duruyor" diye konuştu.

 

DİYARBAKIR NEWROZ'U 18 MART'TA KUTLAYACAK

BDP, kutlama tarihlerine halkın karar vereceğini belirterek, kutlama tarihlerinde değişiklik olmayacağını duyurdu. Diyarbakır'da da kutlamanın 18 Mart günü yapılması kararı alınırken, BDP İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, "'Halk kararını verdi, Newroz'u 18 Mart'ta kutlayacak" dedi. Açıklamanın ardından halk BDP İl binası önünde kutlama yaptı.

 

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), İçişleri Bakanlığı tarafından yayınladığı gizli Newroz genelgesi ile valiliklerin 18 Mart'ta yapılacak kutlamalara izin vermemesi kararını değerlendirerek, tutumunu açıkladı. BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş başkanlığında Diyarbakır'da toplanan BDP'li seçilmişler, Diyarbakır Newroz'u ve diğer iller dahil olmak üzere 18'inde ve diğer tarihlerde yapılacak kutlama tarihlerinin değiştirilmeyeceği yönünde karar aldı.