Ata, partisine mensup bazı milletvekillerinin çeşitli cezaevlerinde yaptığı inceleme sonucu hazırlanan rapor hakkında Mecliste basın toplantısı düzenledi. Ziyaretleri gerçekleştiren bazı milletvekillerinin de bulunduğu basın toplantısında Ata, tüm cezaevlerinde aynı sorunların yaşandığını söyledi.

Tutuklu ve hükümlülerin "açlıkla terbiye" edildiğini, tutuklu ve hükümlü sayısına denk düşen bir yemek dağıtımının söz konusu olmadığını iddia eden Ata, beslenme hakkının ihlal edildiğini ileri sürdü.

Ata, haftada 1,5 ya da 2 saat sıcak su verildiğini, kütüphanelerin güncellenmediğini, daha çok belli bir ideolojiden beslenen kitapların bulunduğunu, sosyal amaçlı kurs verilmediğini ifade etti.

Aileler ile görüş süresinin cezaevi yönetimlerince kısıldığını öne süren Ata, "Hiçbir yönetimin süreden 10-15 dakika tasarruf hakkı yoktur. Sayın Bakan bu konuda bilgili midir? Bilmiyoruz" dedi.

Gönderilen hiçbir mektup ya da dilekçenin cevabının alınmadığını, 8 yıldır badana yapılmayan cezaevleri olduğunu, birçok güncel yayının cezaevlerine sokulmadığını anlatan Ata, sağlık açısından da ciddi sorunların yaşandığını dile getirdi. Birçok tutuklu ve hükümlüğünün sağlık hakkından yararlanmadığını, haftada iki yarım gün hekim, bir yarım gün ise diş hekimi geldiğini söyledi. Ata, tutuklu ve hükümlülerin tedavi yerine diş çektirme yoluna gitmek zorunda kaldıklarını belirterek, "Yakın zamanda tutuklu ve hükümlüler dişsiz kalacak" diye konuştu.

Açık görüşlerin zamanında bildirilmediğini, ailelerin görüşmeye yetişemediğini ifade eden Ata, "Cezaevlerinde hakların tamamı engelleniyor, keyfiyet hakimdir" görüşünü dile getirdi.

Ata, raporu Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e ileteceklerini bildirerek, inceleme yapmadıkları cezaevlerini de ziyaret edeceklerini söyledi.

milliyet