Anayasa Mahkemesi, Van Bayram Otel'in yıkılmasında "gerekli önlemleri almadıklarından ölüme sebebiyet verdikleri" gerekçesiyle Van Valisi ve Van AFAD İl Müdürlüğü aleyhine açılan davada, ailenin 20 bin TL tazminat almasına karar verdi.

Anayasa Mahkemesi, Van depreminde yıkılan Bayram Oteli'nde hayatını kaybeden Selman Kerimoğlu'nun ailesinin açtığı davayı karara bağladı.

Yüksek Mahkeme, "gerekli önlemleri almadıklarından ölüme sebebiyet verdikleri" gerekçesiyle Van Valisi ve Van AFAD İl Müdürlüğü aleyhine açılan davada, ailenin 20 bin TL tazminat almasına karar verdi.

Mahkeme, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Van Valisi ve AFAD yetkilileri hakkında soruşturma açılmasına izin vermemesini "eksiklik" olarak nitelendirdi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma izni vermemesi üzerine ise davacıların buna itiraz yolu bulunmamasını eleştirdi.

Anayasa Mahkemesi kararında, Dink davasında da benzer bir durum yaşandığına atıfta bulundu.

Anayasa Mahkemesi'nin Selman Kerimoğlu davasında verdiği kararın ilgili bölümü şöyle:

"Başvuru konusu olayda, Danıştay 1. Dairesi yakınlarını kaybeden kişilerin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın işleme koymama kararına yaptıkları itirazı 4483 sayılı Kanun'da Cumhuriyet Başsavcılıklarının bu kararlarına karşı herhangi bir itiraz yolu öngörülmediğinden bahisle incelemeksizin reddetmiştir. Başvurucuların Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının işleme koymama kararına karşı itiraz edebilecekleri bir makam bulunmamaktadır. Bu durumda, bu kişiler hakkında yürütülen soruşturmanın ve sonuçlarının açık olmaması nedeniyle soruşturmanın etkili olduğundan söz edilemeyecektir. Nitekim AİHM, Dink/Türkiye davasında başvuranın (Fırat Dink) yakın akrabalarının yalnızca dosya üzerinden inceleme yapan itiraz mercilerine itirazda bulunabilmiş olmalarının, mağdurların meşru menfaatlerinin korunması hususunda söz konusu soruşturmalardaki eksiklikleri gideremeyeceğine hükmetmiştir."

ÖRNEK TEŞKİL EDECEK

Anayasa Mahkemesi'nin kararı, bundan böyle "devlet yetkililerinin ihmali nedeniyle ölüm" davalarında da örnek teşkil edecek.

Anayasa Mahkemesi, davayı açan Selman Kerimoğlu'nun eşi Serpil Kerimoğlu ve çocuklarına, Anayasa'nın 17. maddesinin ihlali gerekçesiyle 20 bin TL tazminat verilmesini uygun gördü. Anayasa'nın 17. maddesi, "Herkes yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir" hükmünü içeriyor.

Yüce Mahkeme kararında, devletin kişilerin yaşam hakkını koruma yükümlülüğü olduğunun altını çizerek, bu görevin, "kasıtlı" olmasa bile "ihmal" nedeniyle de yerine getirilmemesinin eksiklik olduğunu, bu "ihmali" gerçekleştiren devlet görevlilerinin yargılanmasının önünün açılması gerektiğini vurguladı.

Kerimoğlu ailesinin yanı sıra, gazeteciler Cem Emir ve Sebahattin Yılmaz'ın aileleri ile Önal Erol'un ailesi de Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapmıştı. Ailelerin avukatları Övgü Erdoğan ve Murat Kemal Gündüz, diğer ailelerin başvurularının da yanı olumlulukla sonuçlanmasını beklediklerini belirtti. Avukatlar, "Beklentimiz, etkili ve adil bir yargılama sürecinin oluşturulmasıdır" dedi. (ETHA)