Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin eşine geçmiş olsun ziyareti, Mahmur’da belediye, aileler ve mezarlık ziyaretinin ardından Melle Mustafa Barzani ile Enfal katliamı sırasında yaşamını yitirenlerin mezarlarını ziyaret etti....

Baydemir, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki temasları kapsamında Barzan köyünde Melle Mustafa Barzani’nin mezarını ziyaret etti. Melle Mustafa Barzani’nin vasiyeti üzerine bir peşmerge mezarı sadeliğinde olan mezara çiçek koyan Baydemir, burada Fatiha okudu ve Kürtlerin hakları konusunda mücadele ederken yaşamını yitiren herkesi andı.

Federal Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Başkanı Mesut Barzani’nin kuzeni Xelat Barzani ile diğer aile yakınları tarafından karşılanan Baydemir, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani’nin babası ile yan yana mezarı bulunan Melle Mustafa Barzani’nin mezarı başında tüm Kürtlerin Ortadoğu’da özgürlüğe ve onurlu barışa yürüdüğünü söyledi.

Saddam Hüseyin başta olmak üzere Baas rejimine karşı mücadele ederken yaşamını yitiren Barzani ailesinin önde gelenlerin fotoğraflarının asıldığı galeriyi gezen Baydemir, anı defterine kendi açısından Kürdistan topraklarında önemli bir gün yaşadığını belirtti.

Baydemir; Şeyh Said, Seyit Rıza, Qazi Muhammed, Mazlum Doğan, Sakine Cansız ve Güney, Kuzey, Doğu ve Batı’da Kürt mücadelesinde tüm yaşamını yitirenlerin huzurunda saygı ile eğildiğini söyledi. Melle Mustafa Barzani ve tüm Kürdistan şehitlerine Allah’tan rahmet dileyen Baydemir, tüm şehitlerin nur içinde yatmalarını isteyerek, “Tüm şehitlerin sayesinde Kürtlerin ittifakı her geçen gün büyüyor. Gün be gün özgürlüğe doğru yürünüyor” dedi. “21. yüzyılın Kürtlerin özgürlük 100 yılı olsun” dileğinde bulunan Baydemir, “Umutla, ittifakla, özgürlükle, huzurlarında saygıyla eğiliyorum” dedi.

Daha sonra Kürdistan Tv’ye kısa bir demeç veren Baydemir, Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin eşi Hero Talabani’yi ziyaret ettiğini ve tedavi gören Celal Talabani’ye şifalar dilediğini söyledi.

Daha sonra Mahmur’a gittiğini ve buradaki aileler ile mezarlığı ziyaret ettiğini belirten Baydemir, bugün de Melle Mustafa Barzani’nin huzurunda olduğunu bildirdi.

“Umudumuz ittifaktır” diyen Baydemir, “İttifakla Ortadoğu’da Kürtler özgürlüğü yaşayacaktır. Kürt halkının özgür olması durumunda Ortadoğu’ya barış ve demokrasi gelecektir” dedi.

Xelat Barzani, Baydemir’e Kürtlerin yaşadığı dört bölgeyi tasfir eden anıtsal yapının dijital çizimi önünde bilgi verdi. Barzani ailesinin binlerce şehit verdiğini şiirsel bir dil ile ifade eden Xelat Barzani, ailenin yaşamının önemli bir bölümünün dağlardaki mağaralarda, cezaevinde ve direnişlerde geçtiğini söyledi.

Baydemir daha sonra Barzan Köyü’ndeki tepelik bir bölgede Saddam Hüseyin’in başında bulunduğu Baas rejimi tarafından tamamı sivil ve çocuk 8 bin kişinin katledildiği Enfal Katliamı mezarlığını ziyaret etti. Burada mezarlığa kır çiçeği koyan Baydemir, mazlum Kürtlerin hakkını ararken karşılaştığı ağır trajedilere dikkat çekti. Baydemir, nihayetinde zalim Baas rejiminin kendi zulmünün kurbanı olduğunu ifade etti. Baydemir, mazlum halkların mücadele, ittifak ve dayanışma ile özgürlüğe mutlaka ulaşacağını kaydetti. Xelat Barzani’den Enfal Katliamı hakkında da bilgi verdi.