Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kendisini ziyaret eden Kemal Burkay'a KCK/TM operasyonlarda gözaltına alınan ve ellerine kelepçe takılan BDP'lilerin fotoğrafını hediye etti.

DİYARBAKIR - İsveç’te 31 yıl yaşadıktan sonra Türkiye’ye dönen ve Diyarbakır’a gelen Kemal Burkay, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’i makamında ziyaret etti. Burkay’ı belediye binası girişinde Baydemir’in vekili ve danışmanları karşıladı.

Baydemir, Burkay’ı makam odasının girişinde Kürtçe konuşarak karşıladı. Görüşmede de Kürtçe konuşan Baydemir, Burkay’ı kendi ülkesinde ve topraklarında görmekten memnun olduğunu ifade ederek, "İnşallah sizler gibi sürgünde ülkesine ve topraklarına hasret olan diğer Kürt siyasetçiler de bir gün dönüp halkları arasında yaşarlar. Bunun için onurlu bir barış lazımdır. Barış içinde hepimizin birlikte çalışması gerekir" dedi.

Genelde çocukların anne ve babaları için ağladığını ancak, bölgede 30 yıldır anne ve babaların çocukları için ağladığını söyleyen Baydemir, şöyle konuştu:

KÜRTLERİN BİRLİĞİ GEREKİYOR

"Bunu ortadan kaldırmak için Kürtlerin kendi aralarında ittifak sağlaması lazımdır. Kürtlerin birliği gerekiyor. Kürtler, birliğini sağlarsa Türkiye’ye onurlu bir barış gelecektir. Biz sizin kimliğinizi ve yaptıklarınızı biliyoruz. Ben sizi bilge adam olarak görüyorum. Bizim Kürt siyasetçilerimiz var, Kürt bilgelerimiz de vardır. Bütün zorluklara rağmen inşallah gün gelecek Zübeyir Aydar, Remzi Kartal ve Şivan Perver gibi Kürt siyasetçiler ve sanatçılar kendi ülkelerine onurlu bir barış sağlandıktan sonra başı dik olarak geleceklerdir."

Kürtçe konuşan Kemal Burkay da, 31 yıl aradan sonra Diyarbakır’ ziyaret etmekten memnun olduğunu, Baydemir’i gıyabında tanıdığını ve çok çalışkan bir belediye başkanı olduğunu bildiğini söyledi. Burkay, "Halka çok iyi hizmetler ettiğinizi biliyorum. Yeni Diyarbakır’ı görünce çok keyif aldım. Umarım bu çalışmalarınız devam edecektir" dedi. Barış, demokrasi ve özgürlüğün geç de olsa bir gün Türkiye’ye geleceğini söyleyen Burkay, "Bugün ben ülkeme döndüm ama birçok siyasetçinin siyasi sebeplerden dolayı halen yurt dışında vatan hasreti ile yaşadığını biliyorum" dedi. Burkay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

KÜRTLER BİRBİRLERİNE TAHAMMÜL ETMELİ

"Türk ve Kürt çocuklarının kanı dökülüyor. Bunların hepsi bizim çocuklarımızdır. İki tarafın da sorunun çözümü için artık diyalog başlatması gerekir. Eğer barış olursa bu ülkenin önünü açıktır. Kürtlerin birliği çok önemlidir. Ancak, Kürtlerin birbirine tahammül etmesi ve saygı göstermesi lazımdır. Kürtler arasında da demokrasiye ihtiyaç vardır. 20 milyon Kürt nüfusu vardır. Siyaseti çok renkli ve çeşitlidir. Kürtlerin kendi aralarındaki bu renklere tahammül etmesi gerekir. Ama bizim için öncelikle bu savaşın durması gerekir. Yeni bir anayasa yapılıyor. Bu yeni anayasanın Kürt sorununun çözümü için yol açan bir anayasa olması gerekir. Diyaloga başlanması gerekir. Hükümet son günlerde çok sert bir dil kullanıyor. İnşallah bu uzun sürmez. Hükümetin bu dili bırakıp barış dilini kullanması gerekir."

KELEPÇELİ FOTOĞRAF HEDİYE ETTİ

Baydemir görüşmede, Kemal Burkay’a KCK/TM operasyonlarda gözaltına alınan ve ellerine kelepçe takılan BDP’li siyasetçi ve belediye başkanlarının kelepçeli fotoğrafı hediye etti. Fotoğrafın üzerine ise Burkay’ın "Gülümse" adlı şiirinin, "Belki şehre bir film gelir, Bir güzel orman olur yazılarda, iklim değişir Akdeniz olur gülümse" dizelerinin yazılı olduğu görüldü. (Ensonhaber)