Batman Valiliği’nin kentte sadece kendi gösterdikleri üç yerde toplantı ve gösteri yapılabileceğine dair kararıyla ilgili Batman Barosu yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı.

Ayça Söylemez'in bianet'te yer alan haberine göre, Batman İdare Mahkemesi Başkanlığına sunulan Batman Barosu Başkanı Ahmet Sevim imzalı dilekçede, valiliğin, hak ve özgürlükleri kısıtladığı belirtildi:

“Batman Valiliği’nin kararı yurttaşların toplanma özgürlüğünü kısıtlayan bir niteliğe sahiptir. Kamu düzeni gerekçesi altında demokratik bir toplumun değerleri olan ifade ve toplanma özgürlüğünün kısıtlanması taraf olduğumuz Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırıdır. Zira bu karara uymayan yurttaşlara hapis istemli ceza davaları açılacaktır.”

“Oysa AİHM’in Türkiye aleyhine vermiş olduğu onlarca kararda toplanma özgürlüğü konusunda toplantının barışçıl olup olmamasına göre bir değerlendirme yapılmaktadır. Yani AİHM, ‘bir bildirim yapılmaksızın da toplantı yapılsa ve ayrıca bir suç yoksa bizatihi suç teşkil etmemeli’ tespiti yapmaktadır.”

ANAYASA VE AİHS’E AYKIRI

Baro ayrıca valiliğin kararının, Anayasa’nın “Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir” şeklindeki 34. Maddesine aykırı olduğunu belirtti.

“Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 10. maddesine göre de, ‘Herkes ifade özgürlüğü hakkına sahiptir. Bu hak kamu makamlarının müdahalesi olmaksızın ve ulusal sınırlarla kısıtlanmaksızın, bir görüşe sahip olma, haber ve düşünceleri elde etme ve bunları ulaştırma özgürlüğünü de içerir.’”

“2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu’nun 6. Maddesi uyarınca da “Toplantı ve gösteri yürüyüşleri, tüm il ve ilçe sınırları içerisinde aşağıdaki hükümlere uyulmak şartıyla her yerde yapılabilir.’”

VALİLİK KARARI SAKLADI MI?


Baronunu dilekçesinde, valiliğin önce üç yeri toplantı yeri olarak belirleyip ilan ettiği, birkaç gün sonra da duyurunun internet sitesinden kaldırıldığı ifade edildi:

“Batman Valiliği Ocak ayının ilk haftasında toplantı yer ve güzergahları resmi internet sitesinden yayınlamıştır. Baromuz Yönetim Kurulu tarafından anılan karara karşı dava açılması kararı alınması üzerine yapılan incelemede kararın sitenin duyurular kısmından kaldırıldığı anlaşılmıştır.”

Valilik, kararlarının bir örneğini Batman Barosu’na da göndermedi.

SADECE ÜÇ

Batman Valiliği'nin belirlediği üç toplantı ve gösteri yürüyüşü yeri

1. Mezopotamya Caddesi ile Aydın Aslan Caddesinin kesiştiği kavşağın toplantı yeri, Hilal Mahallesi Yeni Otogar yanında bulunan alanın miting alanı toplanma yerinden hareketle, Kültür Kavşağı, Kıbrıs Şehitleri Caddesi sağ şeridi, Mezopotamya Caddesi'ni takiben miting alanına kadar olan güzergahın yürüyüş güzergahı, miting alanı çevresinde bulunan sokak ve caddelerinde dağılım güzergahı.

2. Batman Milli Egemenlik Caddesi ile 5. Cadde'nin kesiştiği Dolum Kavşağı toplanma yeri, Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan Basın Kavşağı alternatif mitin alanı toplanma yerinden hareketle, Milli Egemenlik Caddesi'nin sağ şeridini kullanarak, Belediye Kavşağı'nı takiben Atatürk Bulvarı'nı yürüyüş güzergahı, miting alanı çevresinde bulunan sokak ve caddeler ise dağılım güzergahı.

3. Batman Milli Egemenlik Caddesi ile 5. Cadde'nin kesiştiği Dolum Kavşağı toplantı yeri, Şafak Mahallesi 16 Mayıs Şehir Stadyumu önünde bulunan alan alternatif mitin alanı, toplanma yerinden hareketle Ahmet Arif Bulvarı kullanılarak Stat Caddesi yürüyüş güzergahı, miting alanı çevresinde bulunan sokak ve caddeler ise dağılım güzergahı.