Radikal yazarı Cüneyt Özdemir, köylerindeki HES’lere karşı aylardır mücadele eden ve en son Kemal Kılıçdaroğlu’nun grup toplantısında jandarmadan cop yediğini gösterdiği fotoğrafı ile gündeme gelen Havva Bir’in maruz kaldığı şiddeti köşesine taşıdı.

Özdemir, Havva Bir'in CNN Türk'teki programında anlattıklarını doğrudan köşesine aktardı. İşte Özdemir'in o yazısı ve Havva Bir'in ağzından jandarma şiddeti:

Bu onurlu Türk köylüsü bu köşede yer almayı diğerlerinden çok daha fazla hak ediyor.

Buyrun dinleyelim...

Havva Bir: Biz oraya suyumuz için gitmiştik. Haksızlıklara uğradık. Beylerimiz ve çocuklarımız daha ileri gitmesin diye sadece orada oturduk. 10 tanesi yaşlı, 20 kadındık. Askerler hiç uyarmadan bizi copladılar. Ama inan ki ben onu hatırlamak istemiyorum çünkü 17 aydır biz hep acı çekiyoruz. Ayağımın acısını hiç hissetmedim.

Benim günahım; orada suyumu, köyümü ve ormanımı korumaktı. Başka bir amacım yoktu. Ben büyüklerime sesleniyorum, buna bir çare bulsunlar. Biz gençlerimizin, beylerimizin arkasından gittik. Biz orada olursak fazla bir şey yapmazlar diye.

Ormanlarımız katledildi. Bütün büyüklerime teşekkür ediyorum. Bu olay gündeme taşındığı için.

Ben bu dayağı hak etmedim.

Biz orada oturuyorduk. Jandarma bizi uyarmadı. Zaten uyarsa, biz orada 10 tane kadındık. Bizi alıp kenara koyardı. Aşağıdan yolu kesip, kapattı. Sonra bizi copladı. Bizim beylerimiz yanımızda değildi. Daha sonra beylerimiz gelip müdahale ettiler. Biz orada mahsur kaldık. Bunları beklemiyorduk.

Bir insan, polisten, jandarmadan sopa yer mi? Biz kime güveneceğiz?

Bizim amacımız; suyumuzu, deremizi, ormanımızı korumak. Çocuklarımıza içecek bir su bırakmak.

Ben inanıyorum ki bütün büyüklerimiz buna dur diyecek. Gelsinler suyumuza baksınlar. Benim buraya gelene kadar gözümden yaş geldi. Şu kadar su için mi ben cop yedim?

Asla pişman olmadım. Sonuna kadar çocuklarımızın suyunu koruyacağız.

Orada 10 tane kadın arkadaşım yaralandı. Biz kararlıyız. Ya kanımız çıkacak ya da biz caymayacağız. Biz orada oturmaya devam edeceğiz.

Bakın bir patlamada suyumuz gitti. İki patlamada arılarımızın kovanları mahvoldu. Kimsenin bizim yaşamımızı elimizden almaya hakkı yoktur. Beylerimiz bizim arkamızda olmasa dahi biz direneceğiz.

Bizim azıcık suyumuz var.

Yarın çocuklarımız bize sormayacak mı? “Bir içecek suyu bile bize çok gördünüz” demeyecek mi? Kimsenin bizim mutluluğumuzu bozmaya hakkı yok.

Başkaları rahat etsin diye başkalarının hayatlarını yıkıyorlar.

Ben büyüklerimden ve sizden yardım istiyorum.

Yazının tamamı için tıklayınız...