Prof. Dr. Baskın Oran, Fethullah Gülen Grubu tarafından gerçekleştirilen darbe girişimini değerlendirdi.

Baskın Oran, AKP ve Fethullah Gülen gerilimine ilişkin,“Çeşitli dillerde 'günah keçisi' diye bir kavram vardır. Şimdi ortaya çok kullanışlı bir keçi çıktı ve Türkiye'nin bütün günahları buna yıkılacak. Bu yapmış olsun veya olmasın. Çok tehlikeli bir döneme giriyoruz. Bütün gönlümle söylüyorum, inşallah yanılıyorumdur” ifadelerini kullandı.
 
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Atatürk Havalimanı’ndaki açıklamasına dikkat çeken Oran, "Ama benim bildiğim bir şey var. Erdoğan, İstanbul Havalimanı'na iner inmez, 'Bu hareket Allah'ın bir lütfudur' dedi. Çok şey ifade ediyor. Galiba her şeyi ifade ediyor" dedi.
 
Konuya ilişkin tartışmalar sürerken Prof. Dr. Baskın Oran, ortaya çıkan soru işaretlerine ve "darbe midir, kurgu mudur" tartışmasına girmenin "spekülasyon" olacağını savundu.
 
Oran, "Çünkü elimizde hiçbir belge bilgi yok. Bir darbe oldu ama bu darbe hakiki midir, değil midir? Başından beri biliniyordu da engellenmedi mi? Bunu bilemem" ifadelerini kullandı.
 
'TEK ADAM REJİMİ KURULACAK'
 
OHAL kararını  eleştiren Oran, "Şimdi bundan yararlanarak kurmak istediği tek adam rejimini kurmaya çalışacak. Benim korkum budur. Ben söylemiyorum, çıkarılan KHK söylüyor. Mesela, bir vakfın bütün mallarına ve parasına el konuyor veya birini tutup görevden atıyor.
 
Vakfın malları ve parası ilelebet gitti, atılan memur da ilelebet kamu görevine dönemeyecek. Sonuç: Bu Olağanüstü Hal'in ve KHK'nin süresi 90 gün, ama sonuçları İlelebet. Yani, KHK'nin kendisi Anayasa'daki Olağanüstü Hal maddelerine aykırı, yani hukuk dışı!" diye konuştu.
 
'AKP 17-25 ARALIK ÖNCESİNE KADAR FETHULLAHÇI’YDI'
 
Darbenin alt yapısının bizzat AKP politikalarıyla hazırlandığını söyleyen Oran, "Yahu, 17-25 Aralık 2013 tarihine kadar herkes Fethullahçı'ydı. Başta da AKP. Ondan sonra aralarında iktidar kavgası başlayınca şeytanlaştırıldı Fethullah. Daha önce canları ciğerleriydi"
 
"O yüzden kalkıp da birisi, Fethullah şöyleydi, böyleydi dediği zaman açarım o günkü gazeteleri bu insan Fethullah hakkında ne söylemiş, ne yapmış, buna bakarım. Tarihçiler de bunu yapacaktır." dedi.
 
HAYVAN ÇİFTİLİĞİ BENZETMESİ
 
Beştepe'de yapılan liderler zirvesi ve buradan çıkan mesaja ilişkin soruları da yanıtlayan Oran, "Ben karamsar olmak istemiyorum ama Erdoğan'ın kişiliğini bildiğim ve amaçlarını gördüğüm için Fethullah'ın bu darbesinin aynen kendisinin söylediği gibi kendisi için Allah'ın bir lütfu olmasından korkuyorum. Bu daha önce defalarca görüldü ve hatta siyasi hiciv romanı biçiminde de yazıldı" diye konuştu.
 
Bu konuda ise George Orwell'in 1945'te yayınlanan, ünlü Hayvan Çiftliği romanına işaret eden Oran, "Mesela bu konuda Animal Farm, yani Hayvan Çiftliği. Orada iki tane domuz vardır, en akıllıları oldukları için bunlar diğer hayvanları örgütleyip darbe yapar, sahibi olan Mr. Jones'dan ele geçirirler çiftliği. Birinin adı Napoleon'dur, ötekinin de Snowball. Sonra Snowball, Napoleon tarafından tasfiye edilir. Ve birden bire, Hayvan Çiftliği'ndeki bütün kötülükleri Snowball yapıyor olur.
 
Diğer hayvanlar neye itiraz etseler, Napoleon hemen bağırır: 'Mr. Jones'un geri gelmesini mi istiyorsunuz? Siz Snowball'un ajanları mısınız?' İtiraz edenin üzerine de köpekleri salar. Yani bunlar yazılmış çizilmiş, bilinen şeyler.
 
‘ÜLKE İÇ SAVAŞA KADAR GİDEBİLİR’
 
"Çeşitli dillerde 'günah keçisi' diye bir kavram vardır. Şimdi ortaya çok kullanışlı bir keçi çıktı ve Türkiye'nin bütün günahları buna yıkılacak. Bu yapmış olsun veya olmasın. Çok tehlikeli bir döneme giriyoruz. Bütün gönlümle söylüyorum, inşallah yanılıyorumdur.

"Demek istediğim, yaşadığımız bu iğrenç darbe, bahane olarak kullanılarak lider kendini tek adama dönüştürecek. Benim korkum budur. Çünkü bu gidişle ülke iç savaşa kadar gidebilir. Oysa Erdoğan, bu darbeden ders alarak kuvvetler ayrılığına razı olsaydı, o zaman büyük lider olurdu. Nitekim 2011'den önceki Erdoğan'dan tarih çok iyi bahsedecek, 2011 sonrası Erdoğan'dan ise hiç söylemeye gerek yok."

(Kaynak: DİHA)