Referandum öncesi Almanya ve Hollanda ile yaratılan krizi değerlendiren Prof. Dr. Baskın Oran, yaşananların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yaraması açısından "ikinci 15 Temmuz"a dönüştürüldüğünü ve bu yüzden kışkırtıldığını savundu. Oran, yaşananların bir yanıyla da McCharthy dönemine benzediğini söyledi. 

‘ERDOĞAN’A YARAMAK AÇISINDAN İKİNCİ 15 TEMMUZ’

dihaber'den Kenan Kırıkaya'nın haberine göre, Avrupa ile yaşanan krizi ve referandum öncesi gelişmeleri değerlendiren Prof. Dr. Baskın Oran, bu krizin “Evet kampanyası” için önemli bir işlev gördüğüne savundu. Avrupa ile yaşananları “Bilinçli mi başlatıldı bilmiyorum ama son derece bilinçli olarak sürdürülen ve kışkırtılan bir kriz” şeklinde değerlendiren Oran, bunun “Erdoğan’a yaramak açısından ikinci 15 Temmuz” işlevini gördüğünü söyledi. Erdoğan, 15 Temmuz’u “Allah’ın lütfu” olarak nitelendirmişti. 

16 NİSAN’A ODAKLI NOKTA ATIŞI BİR FAYDASI VAR

Daha önce İsrail, Rusya ile yaşanan kriz ve sorunlar üzerinde Avrupa ile yaşanan krizi de değerlendiren Oran şöyle konuştu: “Tabii ki sonunda yatışacak. Ama Erdoğan için önemli olan 16 Nisan referandumu için işe yaramasıdır. Daha önceki krizlerin bu kadar nokta atışı bir faydası yoktu. Şimdi alabildiğine var. Bütün amaç referandumu kazanmak amaç kısa vadeli.” 

MİLLİYETÇİ KAMUOYUNU YANINA ALACAĞINI DÜŞÜNÜYOR

Türkiye’nin İran, Irak, Suriye, Mısır, İsrail, AB ve hatta bazen ABD ile sorun ve kriz yaşamasını da değerlendiren Oran, bütün bu krizlerin yaşandıkları dönemde siyasi bir işlevinin olduğunu işaret etti. Krizlerle birlikte Türkiye’de yaşananların da bu açıdan önemli olduğunu belirten Oran, konuşmasını şöyle sürdürdü:

MCCARTHY DÖNEMİNDE DE BUNLAR YAŞANMIŞTI

“Erdoğan ne kadar kriz çıkartırsa milliyetçi-mukaddesatçı kamuoyunu o kadar arkasına alacağını düşünüyor hep. Hepsinde. Ama insanlar bir yerde yorulacaklar. 40’ların sonu 50’lerin başı Amerikasında McCarthy için de aynen bu süreç yaşanmıştı.”