IŞİD’in elinde dokuz ay rehin kalan ve başlarının kesilme görüntüleri yayınlanan dört rehineyle aynı hücreyi paylaşan Fransız gazeteci Nicholas Henin, korku dolu günleri anlatıp hâlâ kendini güvende hissetmediğini söyledi.

Geçen yıl Suriye’de çalıştığı sırada IŞİD militanlarınca kaçırılan ve nisan ayında serbest bırakılan Henin, Birleşik Krallık’taki ITV’ye konuştu. Fransız gazeteci, dokuz ay boyunca IŞİD’in katlettiği Amerikalı gazeteciler James Foley, Steven Sotloff, Birleşik Krallık vatandaşı yardım kuruluşu çalışanları David Haines ve Alan Henning‘le aynı hücrede kaldığını belirtti.

‘HAYAT HAKKINDA KONUŞUYORDUK’

Diken'in yer verdiği habere göre, IŞİD’in kurban ettiği dört rehineyle birlikte yemek yiyip, birlikte uyuduklarını anlatan Henin, “Yaşamlarımız, umutlarımız ve beklentilerimiz hakkında konuşuyorduk. Özellikle Alan Hanning’le yakındık, çok masum biriydi. Sadece etrafındakilere yardım etmek için çabalıyordu ancak sonunda canından oldu” dedi.

David Haines’in ise her şeyden vazgeçip insanlara yardım etmek için Suriye’ye geldiğini belirten Nicholas Henin, “Kendini insanlığa ve insani yardım etkinliklerine adamıştı. Bu insanların öldürülmüş olması ahlaksızlık” diye konuştu.

KASSİG MÜSLÜMAN OLDU

Çok küçük bir hücrede tutulduklarını anlatan Fransız gazeteci, birçok rehinenin ise öldürülme korkusundan dolayı İslamı seçip Müslüman olduklarını anlattı. Alan Hanning’in başının kesildiği videonun sonunda bir sonraki ‘kurban’ olmakla tehdit edilen Peter Kassig’in de Müslümanlığı seçtiğini söyleyen Henin, Amerikalı rehinenin bu kararı tutsaklığının ilk günlerinde aldığını ve adını da Abdül-Rahman olarak değiştirdiğini ifade etti.

Kassig’in İslam’ın kendisine esirlik günlerinde güç vereceğine inandığı için Müslüman olduğunu belirten Henin, Amerikalı tutsağın yanı sıra IŞİD adına videolarla propaganda yaptırılan İngiliz gazeteci John Cantlie’yle de aynı hücrede kaldığını açıkladı.

‘CANTİLE’YE ZORLA PROPAGANDA YAPTIRILIYOR’

Henin, Cantlie için nitekim umutlu olduğunu söyleyip, kendisine zorla okutulan IŞİD açıklamaları sayesinde şimdilik canından olmayacağını belirtirken, “Umarım onu esir tutanlar Cantile’nin ne kadar iyi bir adam olduğunu anlarlar” diye konuştu.

‘ÖZGÜR DEĞİLİM’

Hâlâ birçok arkadaşının IŞİD teröristlerinin elinde olduğu için zor zamanlar geçirdiğini söyleyen Nicholas Henin, “Uyuyamıyorum, hâlâ kendimi güvende hissedemiyorum. Aklım Suriye’deki bir hücrede kalmış durumda. Normalde esir tutulduktan sonra serbest bırakıldığınız zaman özgür olursunuz, ben özgür değilim” dedi. 

Her sabah bir arkadaşının ölüm haberini daha alma ihtimaliyle yaşadığını anlatan Fransız gazeteci, “Rehinelerin aileleri belki de onlardan daha fazla acı çekiyor. En kötüsü de onlar için elinizden hiçbir şey gelmiyor” diyerek ailelerin çaresizliklerini dile getirdi.