Emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılğı tarafından "İnternet Andıcı" kapsamında soruşturma başlatıldı.

“İnternet andıcı”nın hazırlanmasında sorumluluğu bulunduğu yönünde karar verilirse Başbuğ hakkında iddianame hazırlanabilecek. Eğer sorumluluğu yoksa hakkında takipsizlik kararı verilecek.

“İnternet andıcı” davasının birleştirildiği “İrticayla Mücadele Eylem Planı” davasının geçen hafta yapılan 50. duruşmasında mahkeme heyeti, sanıkların savunmalarıyla ilgili beyanlarında ve belgelerde adı geçen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında “gereğinin takdir ve ifası için” Beşiktaş’taki İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazılmasını karara bağlamıştı.

Mahkeme heyeti ayrıca, Başbuğ da dahil, eski Genelkurmay Başkanları hakkında verilen takipsizlik kararının incelenmek üzere gönderilmesini de kararlaştırmıştı.

Karar ne anlama geliyor?
Mahkemenin yazısı doğrultusunda Başbuğ hakkında soruşturma yürütecek olan savcılık, gerekli görürse Başbuğ’un ifadesine başvuracak. Savcılık, eski Genelkurmay Başkanı’nın “internet andıcı”nın hazırlanmasında sorumluluğu bulunduğu yönünde karar verirse Başbuğ hakkında iddianame tanzim edebilecek. Savcılık Başbuğ hakkında bir suç tespit etmezse takipsizlik kararı da verebilir.

Görev suçu olursa Yüce Divan
Başbuğ hakkında soruşturmayı kimin yürüteceği ise henüz belli değil. Geçtiğimiz günlerde Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Hasdal Askeri Cezaevi’nde yatan muvazzaf askerleri ziyaret eden eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Işık Koşaner’in de aralarında bulunduğu komutanlar hakkında soruşturma başlatmasında yaşanan süreç Başbuğ için de yaşanabilir.
Hasdal ziyareti soruşturmasında savcılık önce dosyayı görevsizlik kararı vererek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na göndermişti. Yargıtay görev suçu bulsaydı komutanlar Yüce Divan’da yargılanacaklardı. Ancak Yargıtay Başsavcılığı, yaptığı incelemenin ardından dosyayı görev suçu olmadığı gerekçesiyle tekrar Özel Yetkili İstanbul Savcılığı’na göndermişti. Özel Yetkili Savcı Muammer Akkaş, halen Yargıtay’dan gelen dosya üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor.

Davetiyeyle çağırılabilir
Emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un ifadesinin alınması emniyet aracılığıyla gerçekleşecek. Ergenekon ve Balyoz davalarına bakan avukatlardan edinilen bilgiye göre Başbuğ, daha önce yapılan uygulamalar doğrultusunda savcının talebiyle emniyet tarafından ya telefonla ya da davetiyeyle ifadeye çağırılabilir. Büyük olasılıkla da gözaltı şartları uygulanmaz. Gözaltı kararı verilmesi halinde ise Başbuğ’un emekli olması nedeniyle adresinden emniyet görevlileri alır ve adliyeye getirir.

Başsavcı nezaret eder
Soruşturma kapsamında Başbuğ’un ifade vermesine karar verilirse 01.01.2006 tarihli genelgeye göre sorgu sırasında Başsavcı ya da vekili, soruşturma savcısıyla birlikte yer alacak. Genelge ise şöyle:
“Devletin üst düzey görevlerinde hizmette bulunmuş Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Bakanlar, Yüksek Yargı Organlarının Başkanları ve Başsavcıları, Milletvekilleri, Kuvvet Komutanları gibi şahıslar hakkındaki soruşturmalar bizzat Cumhuriyet Başsavcısı veya görevlendireceği Cumhuriyet Başsavcı Vekili tarafından yapılır.”