Yeni Şafak gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ofisinde bulunan dinleme cihazlarını koyan kişilerin tespit edildiğini iddia etti.

Selvi açıklamayı Başbakan’ın  yaptığını ve cihazları yerleştiren kişilerin yurtdışına çıkmış olduğunun belirlendiğini aktardı. Abdulkadir Selvi, Başbakan Erdoğan’ın dinleme cihazlarını yerleştiren kişiler hakkında “paralel yapı ile bağlantıları da ortaya çıktı” dediğini de aktardı.

Abdulkadir Selvi, CNN TÜRK'te yayınlanan Dört Bir Taraf Programı'nda konuştu. Selvi’nin Başbakan Erdoğan’ın açıklamasını şöyle aktardı:

“Bugün sabah Ak Parti Genel Merkezi’nde Sayın Başbakan’ın Milletvekilleri ile bir toplantısı vardı. Ve Başbakan orada, yarın zannediyorum gazetelerin birinci sayfalarında yer alacak, ‘böcek’le ilgili açıklamalar yaptı. Ve dedi ki, ‘Böceği kimlerin koyduğu tespit edildi. Onların yurtdışına kaçtığı ortaya çıktı, bu böceği koyan isimlerin. Yurtdışına kaçtığı tespit edildi.’ İsim demiyor, isimler diyor. ’Ve onların paralel yapı ile bağlantıları da ortaya çıktı.’”

BÖCEK KAVGASI

Gülen Grubu’nun yayın organı Zaman Gazetesi’ne göre ise ‘Böceği cemaate yıkma komplosu çöktü’. Zaman’ın haberi şöyle;

24 yıldan beri TÜBİTAK’ta görev yapan eski Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Palaz, Başbakanlık’ta bulunan ‘böcek’le ilgili hazırladığı raporda tarih değişikliği yapması için baskıya maruz kaldığını, bunu kabul etmeyince de görevden alındığını söyledi.

Eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve BİLGEM Başkanı Dr. Hasan Palaz, Başbakanlık’ta bulunan dinleme cihazıyla ilgili hazırladığı rapor konusunda baskılara maruz kaldığını ifade etti.  ‘Böcek’in kaynağı ve ömrü konusunda kendisinden bilimsel rapor talep edildiğini belirten Palaz, “Raporu 2012 yılı Ocak ve Mart aylarında MİT’e teslim ettik. Aynı yıl Başbakanlık Teftiş Kurulu’na bilgi verip uzmanlık görüşümü de açıkladım. 2013’te tekrar çağrıldım ve aynı bilgileri paylaştım” dedi. Ancak son görüşmede rapordan çıkan sonuçtan memnun kalınmadığı yönünde bir izlenim edindiğini dile getirdi.

5 Şubat’ta görevden alınan TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve BİLGEM Başkanı Dr. Hasan Palaz, ikinci kez bilgisine başvurulmasının ardından, etkili bazı kişilerin devreye girerek, raporu tekrar istenen şekilde hazırlayıp sunması, aksi takdirde görevden alınacağının kendisine söylendiğini vurguladı. Palaz, “Tarafıma ifade edilen ‘beklenti’ böceğin kullanıma girdiği tarihin gerçek tarihten başka bir tarih olarak değiştirilmesiydi. Yani bilimsel ve objektif kriterlerle hazırlanan raporda masabaşı tahrifat yapmam istendi. Aksi halde ‘birilerinin adamı’ olarak fişlenip görevden alınacağım belirtildi. Konunun hassas olduğu ifade edildikten sonra ‘Kendini yakma, kim yanarsa yansın.’ şeklinde yoğun tehdit ve baskı altına alındım” dedi.

Hasan Palaz, bu talebi reddetmesi üzerine bakan değişikliğiyle birlikte görevine son verildiğini kaydetti. “Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün Bey’in değişmesiyle, yeni bakan göreve başlar başlamaz görevden alındım” diyen Palaz, siyasilerin isteklerinin doğrultusunda ısmarlama rapor hazırlamanın bilim dünyası için intihar olduğunu ifade etti: “TÜBİTAK’ta başarılı çalışmalarım ile TÜBİTAK Başkan Yardımcılığı ve Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) Başkanlığı görevlerine kadar yükseldim ancak bu görevim 5 Şubat 2014’te tüm hukuk ilkeleri hiçe sayılarak sona erdirildi. Görevden alınmama mukabil, “Biz ne dersek o”, “Biat etmezsen sonun böyle olur” tarzı tehdit ve intikam cümlelerine maruz kaldım. Tamamen bilimsel eksenden kopuk ve etik dışı bu yaklaşımlar, istenilen şeyin “kukla bilim adamı” olduğu gerçeğini ortaya çıkarmıştır.”

Palaz, açıklamasında kendisine yönelik baskıların halen sürdüğünü de bildirdi. TÜBİTAK’taki tüm yöneticilik görevlerinden alınmasına rağmen düz bir araştırmacı olarak bile bulunmasına tahammül edilemediğini, ciddi anlamda istifa baskısı gördüğünü kaydetti. Palaz, açıklamasını bu yüzden; “24 yıllık TÜBİTAK geçmişim, bilim insanı evrensel kriterlerine bağlılığım, ahlak ve etik anlayışım doğrultusunda, ‘istenilen raporu hazırlayan ve biat eden bilim adamı’ olamayacağımı kamuoyuna saygılarımla arz ederim” sözleriyle bitirdi.

Bu arada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dün kahvaltıda buluştuğu milletvekillerine, çalışma ofisine böcek koyan iki kişinin yurt dışına kaçtığını söylediği öğrenildi. Detay vermeyen Erdoğan’ın bu kişilerin ‘birinin casusluk, diğerinin de dinleme’ yaptığını söylediği iddia edildi.

DANIŞMANDAN ‘SAVCILARA BASKI’ İDDİASI

Başbakan Erdoğan’ın çalışma ofisinde bulunduğu belirtilen dinleme cihazlarıyla ilgili Başbakanlık Teftiş Kurulu raporunda da savcıya somut bir delil sunulamadığı belirtiliyor. Bunun üzerine Başbakan Erdoğan’ın bir danışmanının geçtiğimiz günlerde dosya hakkında ilgili başsavcı vekili ile bir araya geldiği ve dosyayı görüştüğü öne sürülüyor. Danışmanın, soruşturmanın Başbakan tarafından yakından takip edildiğini söylediği, başsavcı vekilinin ise gelen evrakların incelendiğini, soruşturmada ‘somut’ delillere ulaşılamadığını, soruşturmayı yürüten savcıların bu kanaatte olduğunu’ anlattığı kaydediliyor.