Koç, Boydak, TÜSİAD ve Bank Asya’dan sonra mağazalarında ‘Berkin jesti’ yapan Cem Boyner de Erdoğan’ın hışmına uğradı

Gezi olaylarının ardından özel bankalar, Koç, Boydak, Akın İpek, TÜSİAD ve TUSKON gibi iş dünyasından her kesimi hedef tahtasına koyan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gazabından son payı Boyner Grubu aldı.

Cem Boyner’in, mağaza çalışanlarına gönderdiği ve kendilerine sığınanlara yardımcı olunmasına dair talimatının ardından Erdoğan vatandaşlara boykot çağrısı yaptı. Erdoğan dün Adana’da, “Aklı başında olan bir işadamı kalkıp da iktidara karşı sokakları tahrik edenlerin yanında yer alır mı? Haa sen mi yer alıyorsun... O zaman karşınızda bundan sonra bizi bulacaksınız: İşte bunların mağazalarından da, AK Parti’ye gönül verenlere sesleniyorum; gidip alışveriş yapmayın” diye konuştu. Erdoğan’ın, kendisine en ufak eleştiri getirenlere karşı gündeme getirdiği boykot çağrıları, vergi baskısı ve “vatan haini” tarzı suçlamalar, 28 Şubat döneminde TSK’nın ‘Yeşil sermayeye’ boykot çağrılarını hatırlattı. 28 Şubat döneminde, Ülker gibi dev şirketlerden, mütedeyyin kesimin gittiği kebapçılara kadar birçok işletme baskı altına alınmıştı. Milliyet başta olmak üzere çeşitli gazeteler ordunun boykot listelerini yayınlamıştı.

GEZİ ÇILDIRTTI

Gökhan Erkuş'un Taraf'ta yer alan haberine göre; “Erdoğan yaptırımlarının” sertleşmesindeki mihenk taşlarından biri Gezi Parkı eylemleri oldu. Erdoğan, Gezi’nin kendisini devirmek isteyen ‘faiz lobisi’ tarafından çıkartıldığını belirtti ve söz konusu lobiyi “özel bankalar” olarak tanımladı. “Özel bankalardan paranızı çekin, kartlarını kullanmayın” çağrısı yapan Erdoğan, Garanti Bankası kapısına gelen Gezi eylemcilerini yatıştırmak için “Ben de çapulcuyum” diyen Genel Müdür Ergun Özen için “Bunlar karşısında bizi bulacaklardır” dedi. Tecrübeli Genel Müdür bunun üzerine bankada pasifize edildi.

Erdoğan’ın, Gezi’yle ilgili hışmı bununla da bitmedi. Taksim’deki Divan Oteli’ni yaralananlara açan Koç Grubu’na ait şirketlere Maliye baskısı başladı. Koç Grubu’nun üç enerji şirketine 200’e yakın Maliye müfettişiyle polis destekli vergi baskını düzenlendi. Koç’a “devletin gücü” hatırlatılırken Tüpraş’a 412, Yapı Kredi’ye 129, Tofaş’a 67.5 milyon lira vergi cezası kesildi.

Koç’a yönelik baskıları eleştiren ve dost-düşman ayrımı yapıldığını söyleyen Mustafa Boydak’ın şirketleri de baskıcı vergi incelemelerinden nasibini aldı.

Gezi olaylarının ardından iş dünyası üzerindeki devlet baskısı hafifledi denirken önce 17 ve 25 Aralık operasyonlarıyla ortam yine gerildi. Hükümete yakın gazetelerde yayınlanan ses kayıtlarının ardından TUSKON Genel Sekreteri’nin Koç Grubu’na hediye olarak gönderdiği Uganda ananası, Erdoğan’ın seçim öncesi meydanlarda en çok kullandığı söylemlerden biri oldu. Erdoğan, “ananasın” aslında bir şifre olduğunu ileri sürdü. Koç Grubu Başkanı Mustafa Koç, “Bize ananas geldi, tadı da güzeldi” diye cevap verirken, TUSKON da medya mensuplarına, Koç’a hediye edilen ananaslardan yolladı.

BANK ASYA’YI BATIRMA PLANI

En büyük saldırı ise Cemaate yakın işadamlarının hissedar olduğu Bank Asya’ya yapıldı. THY ve Takasbank’ın başını çektiği bir grup şirket, Bank Asya’daki mevduatlarını bir gecede çekti. Bankaya likidite probleminden dolayı el konulmasına ise Cemaat’in başlattığı “Bank Asya’ya mevduat yatırılmasına” ilişkin kampanya engel oldu. Banka Genel Müdürü Ahmet Beyaz ise, bunu “Stres testinden başarıyla geçtik” sözleriyle değerlendirdi.

Bugün gazetesi, Bugün TV ve Kanaltürk gibi yatırımları bulunan işadamı Akın İpek de, Koza-İpek Grubu’ndaki madenlerinin art arda gelen ruhsat iptalleriyle kapatılmasıyla Erdoğan’ın yaptırımlarına maruz kalan isimlerden oldu.