Dersim 1937-38 Sözlü Tarih Projesi Yöneticisi Yaşar Kaya yaptığı açıklamada Başbakan Binali Yıldırım’a seslenerek, “Dersim yarası 80 yıldır kanamaktadır lütfen onu daha fazla kanatmayın, siyaseten istismar ederek mağdurların anısına saygısızlık yapmayın” dedi.

Referandum çalışmaları kapsamında Dersim'de konuşan Başbakan Binali Yıldırım "Dersim olaylarının bu topraklarda yaşayan insanlara ne kadar büyük acılar yaşattığını biz bilemeyiz ama bizim dedelerimiz yaşadı, bizim büyüklerimiz yaşadı" demişti.

Yaşar Kaya yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“Sayın Binali Yıldırım her seçim döneminde Dersim 1937-38 konuşuyor, seçimden sonra unutuyor ve hiçbir adım atmıyorsunuz. Amacınız siyasi rakibinize karşı Dersim'in acısını siyasal bir argüman olarak kullanmaksa, yapmayın. Dersim'de hala kopuk parmakları ile, süngü ve kurşun yaraları ile gezen, kayıp kızkardeşlerini arayan insanlarımızın acılarına saygılı olun. Madem merhem olmayacaksınız o yarayı daha fazla kanatmayın, kendilerine bir kefen ve mezar bile nasip olmayan atalarımıza saygılı olun.

Sayın Yıldırım devlette süreklilik prensibi vardır, Dersim bombalanırken Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal, Başbakan ise 1937'de İnönü 1938'de Celal Bayar'dı, bugün devletin Cumhurbaşkanı sıfatı ile sayın Erdoğan ve Başbakan sıfatı ile siz temsil ediyorsunuz. Devletin yaptığı haksızlıkların giderilmesi görevi bugün sizin sorumluluğunuzdadır.

TBMM'de resmen özür dilemediniz.

Dün Genelkurmay'ın kilitli kasasında bulunan Dersim '38 belgeleri bugün TBMM mühürlü torbalarında durmaktadırlar. Belgelerin bir nüshasının Dersim 1937-38 mağdurlarına verilmesi talebimiz karşılık bulmadı.

80 yıl önce idam edilen Seyit Rıza, Uşene Seydi, Fındık Ağa ve arkadaşlarının mezar yerleri hala belli değil.

Kayıp kardeşlerini arayan insanlara yardımcı olabilecek sürgün defterleri ve kayıp kızların kayıtlarını açıklamadınız.

Dersim 1937-38 Sözlü Tarih Projesi olarak Arşiv ve Dökümantasyon Merkezi kurmak için yer talebimizi karşılıksız bıraktınız.

Dersim 1937-38 Tertele'sinde hayatını kaybeden masumlarımız için anma günü olan 4 Mayıs'ı resmen tanımadınız.

Sayın Yıldırım,

Dersim yarası 80 yıldır kanamaktadır lütfen onu daha fazla kanatmayın, siyaseten istismar ederek mağdurların anısına saygısızlık yapmayın. Samimi iseniz bu vahşeti günyüzüne çıkaracak, yaraları saracak somut adımlar atın. Başbakan olarak sorumlu davranın. CHP o dönemki iktidar partisi olarak elbette sorumluluk sahibidir, elbette özür dilemelidir ama Dersim'de yapılanlar vahşet bir partinin üzerine yıkılarak basitleştirilemez. Dersim'de yaşananlar bir parti politikası değil, devlet politikasıdır. Dersim'i devlet uçakları bombaladı, onun kolluk kuvvetleri katliam yaptı. O devleti bugün siz temsil ediyorsunuz. Devletin başında bulunan kimseler bu sorumluluktan kaçamazlar. Sizden hâlâ sorumlu ve saygılı davranmanızı bekliyoruz.”

Deniz Karakaş / Demokrat Haber