Fener Rum Ortadoks Patriği Bartolomeos, Ruhban Okulu'nun açılması konusunda hükümetin kendileriyle resmi temas kurmadığını belirterek, "Bu konuda bilgi almak için Sayın Başbakan'a başvurmanızı öneriyorum" dedi.

Fener Rum Ortadoks Patriği Bartolomeos, 959 yıl sonra bir ilke imza atarak, yeni seçilen Papa Francis'in Vatikan'da yapılacak "resmi göreve başlama" ayinine katılacak.

Fener Rum Ortadoks Patriği Bartolomeos, Roma'ya uçuşundan önce İstanbul Atatürk Havalimanı'nda NTV muhabiri Can Ertuna'nın sorularını yanıtladı.

Söyleşide Ruhban Okulu konusuna değinen Bartolomeos, bu konuda hükümetin kendileriyle resmi temas kurmadığını söyledi. Bartolomeos, "Ruhban Okulu konusunda Sayın Başbakan'a başvurmanızı öneriyorum. Biz bu konuda çok konuştuk, çok bekledik ve hala da bekliyoruz" dedi.

'İÇİMDEN GELDİ GİTMEK İSTEDİM'

Vatikan'da Papa Francis'in ayinine katılma kararını da değerlendiren Fener Rum Ortadoks Patriği Bartolomeos, "İçimden geldi, gitmek istedim" dedi.

"Bu jestin altında iki kilisenin arasındaki dostane ilişkilere atfettiğim önem yer alıyor" diyen Bartholomeos, "Bu ziyaretle son dönemde gelişen ilişkilerimizin altını çizmek istiyorum. Yeni Papa döneminde bu dostane ilişkilerimizin daha artmasını ümit ediyorum. Yeni Papa, mütevazı tutumu ile herkesin gönlünü kazandı" şeklinde konuştu.

Fener Rum Patriği Bartholomeos iki kilise arasındaki tarihi rekabeti de şu sözlerle değerlendirdi: "Kiliselerin ayrılması yalnız dini veya ilahi sebeplerden dolayı hasıl olmamıştır. 50 sene önce tekrar yakınlaşmaya başladık birbirimize. Eski düşmanlık veya eski uzaklaşma ortadan kalkmıştır. Ortodoks ve Katolik iki kardeş olarak birbirimize yakınlaşmaktayız."

'İÇİMDEN GELDİ GİTMEK İSTEDİM'

Bartholomeos, Atatürk Havalimanı VİP Salonu’nda gidişinden önce gazetecilerin sorularını yanıtladı. Patrik Bartholomeos, ilk defa bir İstanbul patriğinin törene katıldığını belirtti. Patrik sözlerine şöyle devam etti: “Tahta geçme törenine katılmak üzere Patrikhanemizi temsilen katılıyorum. Roma ile olan ilişkilerimiz çok iyi safhadadır. Her sene iki defa heyet olarak ziyaret ediyoruz. 30 Kasım'da onlar geliyor. 29 Haziran'da biz gidiyoruz. Anladığınız gibi Papa’nın seçimi resmen görevine başlaması çok önemli bir olaydır. Bu nedenle şahsen katılmayı kararlaştırdım. Meclisimizin de kararı ile seyahate çıktım. Yarın sabah Papa hazretleri ayini yönetecek. Ben ve bütün temsilciler hazır bulunacak. Çarşamba sabahı saat 11’de diğer kilise temsilcilerini kabul edecek. Bütün Ortadokslar adına kendisine ben hitap edeceğim. Kendisi de hepimize cevap verecek. Yahut ilk önce kendisi konuşup karşılayacak bizi. Çok önemli bir olaydır. İstanbul Patriği ilk defa katılıyor. Daha önce temsilciler gidiyordu. Bu sefer şahsen katılıyorum. Bu gösteriyor ki iki kilisenin arasında ki ilişkiler çok önemseniyor. Ümit ediyoruz ki yeni Papa’nın döneminde bu ilişkiler pekiştirilecek. Güzel gelişmeler olacak. Bu umutla gidiyorum. Biraz önce duydum ki Türkiye’yi ve hükümetimizi sayın Bakan Bekir Bozdağ temsil edecek. İnşallah Roma’da buluşuruz.“