TBMM Uzlaşma Komisyonu, azınlık cemaatleriyle görüşmeye hazırlanırken, Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na “bizzat geleceğim” mesajı gönderdi. Uzlaşma Komisyonu, daha önce randevusu iptal edilen DTK (Demokratik Toplum Kongresi) Eşbaşkanı Ahmet Türk’ü dinleme konusunda MHP ile BDP arasında önümüzdeki salı günü uzlaşma arayacak.

Komisyona sunum yapacak olan Katılıcı demokrasi Partisi (KDP) Genel Başkanı Şerafettin Elçi ise anayasa önerileri içinde “Türkiye’nin soykırım yaptığı” iddiasında bulunacak.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun önümüzdeki hafta gerçekleştireceği toplantıların oldukça gergin geçmesi bekleniyor. Salı günü Anayasa Uzlaşma Komisyonu, önceki hafta görüşmesi iptal edilen Türk’ü, bünyesindeki Sivil Toplum Örgütleri, Cemaatler ve Vakıflar Alt Komisyonu’nun dinleyip dinlemeyeceği krizini masaya yatıracak.

BİZZAT GELECEĞİM
Komisyon, şubat içinde Hıristiyan, Musevi, Süryani azınlık cemaatlerini de dinlemeye hazırlanıyor. Şubat başında görüşme için davet yapılan Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos, “Anayasa konusundaki görüşlerimizi bizzat anlatmak isterim. Şubat‘ın 15’ine kadar programım oldukça yoğun, o nedenle şubatın ikinci yarısında görüşme olanağı yaratılırsa memnuniyet duyarım” mesajını iletti. Komisyon diğer azınlık cemaatleriyle de temas halinde.

MHP ile BDP arasında uzlaşma arayacak komisyondan gerginlik çıkması beklenirken, MHP’li üye Oktay Öztürk, “Türk BDP destekli milletvekili. BDP’nin üyeleri zaten komisyonda var. Yeni ne söyleyecek? DTK ile BDP aynı çizgide. DTK anlatacaklarını gitsin hâkimlere anlatsın. Kendilerini orada savunsunlar. DTK’yı dinlememiz zaman kaybından başka bir şey olmaz” diyerek Türk’e karşı tavrını aynen sürdürdü.

Türk ise, “İptal olursa rezalet olur. Biz Kürt halkının anayasadan beklentilerini aktarmak istiyoruz. DTK’da Kürt halkının düşüncelerini tespit eden bir örgüttür” değerlendirmesi yaptı.

ELÇİ ‘SOYKIRIM’ DİYECEK
Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesinde oluşturulan Siyasi Partiler ve Anayasal Kurumlar Alt Komisyonu ise yarın Katılımcı Demokrasi Partisi Genel Başkanı Şerafettin Elçi’yi dinleyecek.
Türkiye’de soykırım uygulandığı ve bunun kabul edilmesi gerektiği vurgulanan KDP’nin anayasa görüşleri arasında şu unsurlar da yer alıyor:

“Kürt sorunun çözümünde silahlı mücadele çözüm aracı olamaz. “Kıbrıs çözüm formülü” Kürtler için de önerilebilmelidir. Kürtçe resmi dil olarak kabul edilmeli. Federatif yapı, özerk bölgeler oluşturulmalıdır. Bölünmez yapı federatif sisteme geçişe engeldir. Yeni anayasada bu vurgu yapılmasın.”

Komisyon, Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (EDP) de görüşlerine başvuracak. (milliyet)