Başkan Av. Metin Feyzioğlu’nun çağrısı üzerine olağanüstü toplanan Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu,

"Siyasi iktidarın gerilimi ve şiddeti tırmandıran söylemleri ve mülki amirler ile emniyet güçlerinin halka karşı şiddet boyutuna varan uygulamalarıyla ilgili olarak, Avrupa Birliği Konseyi Genel Sekreterine, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 52. maddesine göre işlem yapılması için başvuruda bulunulmasına" karar verildiğini açıkladı.

Barolar Birliği yaptığı basın açıklamasında kararın oy birliğiyle alındığını belirtti.

TBB ayrıca, sağlık görevlilerine yönelik soruşturma nedeniyle Sağlık Bakanlığı hakkında suç duyurusunda bulunacak.

Sosyal medyada yayımlanan fotoğraf ve videolarda, IMC televizyonu editörlerinden Gökhan Biçici'nin bir grup polis tarafından yaralı haldeyken sürüklenerek gözaltına alındığı görülüyor.

Öte yandan Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland yaptığı basın açıklamasında Türkiye'deki gelişmeleri yakından izlediğini söyledi ve taraflara diyalog çağrısında bulundu.

Şiddetin tırmandırılmasından kaçınılması gerektiğini belirten Jagland, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin toplanma haklarını belirleyen 'yasal bağlayıcılığı' olan maddelerin ve bunların sınırlarının hatırlanması çağrısında bulundu.

Jagland'ın açıklaması şöyle:

"Protestoların barışçıl olarak gerçekleştirilebilmesi ve vatandaşların güvenliğinin sağlanması için yetkililer gerekli önlemleri almalı. Güvenlik ekiplerinin şiddetli müdahale gerçekleştirmek zorunda kalması durumlarda bu hem orantılı hem de gerekli olmalı. Örneğin Mahkeme geçmişteki bazı kararlarında hastaneler dahil kapalı alanlarda göz yaşartıcı gaz kullanımının ne gerekli, ne de orantılı olduğuna kanaat getirmişti." (BBC Türkçe)