Türkiye Barolar Birliği (TBB), Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanması ile ilgili olarak, İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği görevinde bulunan Hakim İsmail Yavuz ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği görevini yürüten İrfan Fidan hakkında adli ve idari soruşturma başlatılması talebiyle HSYK'ya başvurdu.

TBB tarafından yapılan açıklamada Dündar ve Gül’ün tutuklanmasıyla ilgili HSYK’ya başvurulacağı belirtilerek; “Türkiye Barolar Birliği olarak hukuksuzlukların karşısında dimdik durmaya devam edeceğimizi bir kez daha hatırlatıyor; Gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül için derhal özgürlük talep ediyoruz.

 Ulusal ve uluslararası hukuka aykırı bu kararla ilgili adli ve idari soruşturma açılması için de bugün Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na başvuracağımızı kamuoyunun bilgisine sunuyoruz” ifadeleri kullanıldı.

YAVUZ FİDAN KİMDİR?

Hakim İsmail Yavuz, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından sulh ceza hakimliğine getirildi. Yavuz, HSYK görevi iade için başvursa da kabul edilmemişti.

Ahmet Hakan’a saldıranlardan Kamuran Ergin’in serbest bırakılması, gazeteci Bülent Keneş’in tutuklanması, son olarak da gazeteci Dündar ve Gül’ün tutuklanması kararlarının altında İsmail Yavuz’un imzası bulunuyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili İrfan Fidan ise, 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasına sonradan atanan savcılardan. Fidan Fethullah Gülen Cemaati’ne karşı açılan Selam Tevhid Kumpas soruşturmasını da yürüttü.