İstanbul Tabip Odası (İTO) tarafından her yıl, 1980 yılında evinde katledilen Doktor Sevinç Özgüner anısına verilen "Sevinç Özgüner İnsan Hakları, Barış ve Demokrasi Ödülü" İstanbul Tabip Odası'nda düzenlenen etkinlikle Roboskili aileler ve vicdani retçi Halil Savda'ya verildi.

Katledilen Sevinç Özgüner'in ailesi, BDP eski milletvekili Akın Birdal, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe, İTO Başkanı Taner Gören ve Prof. Dr. Gençay Gürsoy'un katıldığı etkinlik, katledilen Özgüner için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Çeşitli sinevizyon gösterimlerinin yapıldığı etkinlikte Roboskili aileler adına ödül alan Ferhat Encü, Roboskili ailelerin 28 Aralık 2011 yılından bu yana adalet mücadelesi verdiğini belirtti. Encü, devletin tüm baskı ve tehdidine rağmen mücadele etmeye devam edeceklerini belirterek, "Bu ayın 28'inde tam 17 ay olacak. Katliamın failleri belli ancak sorumlular halen ortaya çıkarılmadı. Biz bir daha Roboski yaşanmasın diye mücadelemize devam edeceğiz" dedi.

Vicdani retçi Halil Savda ise, yıllardır birçok insanın Türkiye'deki adalet ve demokrasinin yaşamsallaştırılması için mücadele ettiğini belirterek, "1 Eylül'de adalet, barış ve insan hakları için Roboski'den Ankara'ya yürüdüm. Evet, bugün barış konuşuluyor, ancak Roboski'de halen adalet yok. Bu nedenle barış için hepimizin daha çok çaba göstermesi gerekiyor" diye konuştu. (ANF)