Türkiye’de 132 gün tutuklu kalan yazar Aslı Erdoğan, Almanya’da Erich Maria Remarque Barış Ödülü’nü teslim aldı.

Erdoğan, ‘örgüt propagandası’, ‘örgüt üyeliği’ ve ‘halkı kışkırtmak’ suçlamalarından ağırlaştırılmış müebbet istemiyle yargılandığı davada 29 Aralık 2016’da yurtdışı yasağıyla tahliye edilmişti. 
Daha sonra yasağı kaldırılan Erdoğan, pasaportuna el konulduğu için Fransa ve Almanya’da layık görülen ödüllerini almaya gidememişti.

DW Türkçe’den Başak Demir ve Sinem Özdemir’in haberine göre iki hafta önce pasaportu iade edilen Erdoğan, Almanya’da Osnabrück Belediyesi’nin verdiği Erich Maria Remarque Barış Ödülü’nü teslim aldı.

Belediyenin Barış Salonu’ndaki törende konuşan yazar, cezaevinde yaşadığı ‘acı ve aşağılanmayı’ halen üzerinden atamadığını söyledi.

Erdoğan, normal hayata dönmekte güçlük çektiğini ifade ederek polis baskını korkusundan intiharı bile düşündüğünü kaydetti: “Hayatım boyunca mağdurların sesi olmaya çalıştım, ta ki kendim de bir mağdur olana dek. Mağdurların sesi olmaktan ödün verilemez. Aslında ödün vermeyen karakterin sahibi ben değilim, edebiyatın kendisi.”

Erdoğan’ın ödülünü alırken ağladığı görüldü.

Deneme kitabı ödüllendirildi

Erdoğan’a ödülü Türkçe henüz yayınlanmayan ancak Almancaya çevrilen ‘Artık Sessizlik Bile Senin Değil’ isimli deneme kitabı nedeniyle verildi.

Jüri, ödülün gerekçesini ise “Yazılarının odağında tüm hassasiyeti, şiirselliği ve çıplaklığıyla kadınlara yönelik ayrımcılık bulunuyor. Ama yazar bunun da ötesinde soykırım, şiddet, baskı, işkence ve savaş konularına kendini adıyor”sözleriyle duyurdu.