Kürt Sorunu’nda çözüm için çeşitli faaliyetlerde bulunan Türkiye Barış Meclisi Gezi Parkı Direnişi ile ilgili yaptığı açıklamada “Çözüm, statükocu tutumları terk etmek, diyalog ve müzakere ile mümkündür” dedi.

Türkiye Barış Meclisi Dönem Sözcüsü Hakan Tahmaz tarafından yapılan açıklamada “Gezi Parkı’nda ağaç yıkımı üzerine başlayan ve tüm ülkeyi saran eylemler barış süreci açısından önemli bir açılım oluşturmuştur” denildi.

Türkiye Barış Meclisi bu süreçte ölenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar dilerken “Park yıkımına dair taleplerin acilen karşılanarak sorunun müzakere ve diyalogla barışçıl bir çözüme kavuşturulmasından başka bir yolunun olmadığı görülmelidir” dedi.

“Gezi Parkı’nda ifadesini bulan özgürlük ve demokratikleşme talebidir” diyen Türkiye Barış Meclisi, “Toplumun çok farklı kesimleri Gezi Parkı etrafından oy yüzdeleri üzerinden tek taraflı belirleyici olma yaklaşımlarından müzakereci, kapsayıcı, katılımcı bir demokrasiye yönelme iradesini ortaya koymuştur” dedi.

Türkiye Barış Meclisi, büyük bir destekle ilerleyen Kürt sorununda barış sürecinin böylesi bir demokratikleşme ve yeni bir toplum sözleşmesiyle kalıcı bir toplumsal barışa evrilebileceğine dikkat çekti.

Türkiye Barış Meclisi, Gezi Parkı ile yüzde 100’lük demokrasinin fidanının dikildiğini ve bunu yaşatma sorumluluğunun hükümet ve muhalefet ile birlikte bütün meclis içi ve meclis dışı, örgütlü-örgütsüz, kadın-erkek, genç-yaşlı, Alevi-Sünni, inanan-inanmayan, Türk-Kürt-Ermeni-Süryani, başı örtülü veya açık, heteroseksüel-eşcinsel bütün kesimlere düştüğünü düşünüyor. Bu çoğulculuğun da bütün kesimler tarafından tanınması gerektiğinin altını çiziyor.

Türkiye Barış Meclisi açıklamasında, “kibirli, güvenlikçi, militarist, şiddete dayanan ve alınan mesafeyi göremeyen statükocu yaklaşımlar ancak kaos ile sonuçlanır. Kaos her şeyden önce çözüm sürecini zora sokar” denildi. (Demokrat Haber)