İSTANBUL - KCK İstanbul davası çerçevesinde tutuklu yargılanan BDP Parti Meclisi Üyesi Ayşe Berktay’ın 1998-2006 yılları arasındaki, savcılıkça ‘ KCK yurtdışı faaliyeti’ diye yorumlanan 20 seyahatinin ABD’nin Irak’ın işgaline karşı oluşturulan Irak Dünya Mahkemesi ve Dünya Sosyal Forumu etkinlikleri olduğu ortaya çıktı.

 

Radikal’den İsmail Saymaz’ın haberine göre, Barış aktivisti Ayşe Berktay, İstanbul KCK davası kapsamında 6 Ekim 2011’de tutuklanarak Bakırköy Cezaevi’ne konuldu. Aralarında Prof. Dr. Büşra Ersanlı’nın da olduğu 193 sanıklı iddianamede 57 yaşındaki Berktay için ‘terör örgütü üyeliği, örgüt propagandası’ iddiaları yöneltildi. KCK ’nın İstanbul’daki yapılanmasına bağlı Demokratik Özgür Kadın Hareketi’nde faaliyet gösterdiği ileri sürülen Berktay’ın milletvekili Sebahat Tuncel ’le birlikte gittiği BDP İstanbulKadın Meclisi’nin Sancaktepe ve Kartal ilçelerindeki etkinlikleri, ‘örgütsel toplantı’ diye yorumlandı. Kanıt olarak, Dicle Haber Ajansı’nın toplantılara ilişkin haberi gösterildi.

 

Kanser hastası Hediye Aksoy’un tahliye edilmesi için 18 Ağustos 2011’de Bakırköy Kadın Tutukevi önünde gerçekleştirilen basın açıklaması da Berktay’ın ‘yasadışı eylemi’ olarak gösterildi.

 

SAMİR AMİN’İN DAVETLİSİ

Berktay’a ilkin emniyet sorgusunda yöneltilen ve daha sonra davanın ek klasörlerine giren, yurtdışına giriş çıkış çizelgesi de delillerden biri sayıldı. Çizelgede, 8 Haziran 1998’den 8 Mayıs 2006’ya kadarki 20 ayrı yurtdışına giriş çıkış kaydı için, “ PKKterör örgütü ve KCK /TM içerisindeki faaliyetleriniz çerçevesinde yurtdışında faaliyet gösterdiğiniz değerlendirilmektedir” denildi.

 

Çevirmen kardeşi Ali Berktay, ablasının, ABD ’nin Irak ’ı işgalinden sonra sembolik amaçlı kurulan ‘ Irak Dünya Mahkemesi’ adlı küresel oluşumun kurucularından olduğunu ve mahkemenin İstanbul ’da yapılan son oturumunun düzenleyicilerinden olduğunu söyledi. Berktay, ablasının Dünya Sosyal Forumu veya Avrupa Sosyal Forumu’na da katıldığını ifade ediyor. Ayşe Berktay’ın ‘örgüt faaliyeti’ denilen gezilerinin içeriği şöyle:

 

15-24 Ocak 2006: Samir Amin’in davetlisi olarak Mali’de düzenlenen Dünya Sosyal Forumu’na katıldı.

 

13-23 Eylül 2002: Kadının İnsan Hakları Kuruluşu’nca Kopenhag’da yapılan ‘ AB ’ye Aday Ülkelerde Cinsiyet Eşitliği Konferansı’na katıldı.

 

18-24 Ekim 2005: Brüksel’de Bertrand Russell Vakfı’nca düzenlenen ‘Avrupa Barış ve İnsan Hakları Konferansı’na katıldı.

 

12 Nisan- 1 Mayıs 2004: Brüksel’de Bertrand Russell Vakfı’nın ‘Avrupa Barış ve İnsan Hakları Konferansı’na katıldı.

 

24-27 Kasım 2002: İspanya ’da ‘Barış ve İnsan Hakları Üzerine Diyalog’ toplantısına katıldı.

 

8-18 Kasım 2003: Paris’te 12-15 Kasım 2003’te düzenlenen Avrupa Sosyal Forumu’na katıldı. ‘Bağımsız Bir Uluslararası Mahkemeye Doğru: Uluslararası Adalet ve Irak Saldırısı’ başlıklı bir seminerde, Türkiye Barış Girişimi adına konuşma yaptı.

 

3-Mayıs 2006: Atina’da Avrupa Sosyal Forumu’na katıldı.

 

24-27 Nisan 2003: Berlin’deki Avrupa Sosyal Forumu’nun hazırlık toplantısına katıldı.

 

12-19 Ekim 2004: Londra’da Avrupa Sosyal Forumu’na katıldı.

 

16-20 Eylül 2004: Beyrut’ta Savaş Karşıtı Strateji Toplantısı’na katıldı.

 

12-15 Kasım 2004: Stockholm’deki Irak konulu toplantıya Irak Dünya Mahkemesi’ni temsilen katıldı.

 

12-23 Ocak 2004: Hindistan ’ın Mumbai kentinde düzenlenen Dünya Sosyal Forumu’nda, ABD ’nin savaş suçlarını yargılayan Dünya Kadınlar Mahkemesi’ne katıldı.

 

IRAK MAHKEMESİ SİLİVRİ ’YE GELİYOR

Bu arada, lağvedilen Irak Dünya Mahkemesi’nden bir heyet, 2 Temmuz’da ilk duruşması görülecek KCK davasını izlemek ve Ayşe Berktay’a destek olmak üzere bir heyet oluşturdu. Uluslararası Demokrat Hukukçular Derneği’nden İtalyan Avukat Fabio Marcelli, İspanyol Avukat Maria Louisa Martin Abi, Belçikalı filozof Lieven De Cauter, Bertrand Russell Barış Vakfı Başkanı Tony Simpson ve dört kişi daha Türkiye ’ye gelerek, yargılamayı takip edecek.