Barış aktivistleri Yannis Vasilis Yaylalı ve Meral Geylani hakkında "halkı kanunlara uymamaya tahrik etmek" iddiasıyla dava açıldı.

Roboski katliamından sonra barış ve adalet mücadelesine destek vermek amacıyla Roboski’ye yerleşen savaş karşıtları Yaylalı ve Geylani sık sık çeşitli baskılarla karşılaşıyorlardı.

Demokrat Haber gibi çeşitli yayınlara gönüllü muhabir ve yazar olarak destek veren, Roboski'deki gelişmeleri haberleştiren Yaylalı ve Geylani'nin “öz yönetim” hakkındaki düşünceleri gerekçe gösterilerek yargılanmaları istendi.

Uludere Cumhuriyet Savcısı Adem Efe tarafından, Yannis Vasilis Yaylalı'nın “Öz yönetim en meşru haktır” başlığı ile yazdığı makalede ”Devletin cop ve top, zulüm ve katliam olduğu yerde biz de öz yönetimlere desteğimizi açıklıyoruz. Devleti ve kurumlarını tanımıyoruz. Biz de kendi evimizde öz yönetim ilan ediyoruz. Hepimize öz yönetim ilanımız kutlu olsun, tanımıyoruz kardeşim zorla mı?” şeklindeki açıklamalarda bulunduğu, Meral Geylani’nin ise Yannis Vasilis ile birlikte kendi yaşadıkları yerde öz yönetim ilan ettiklerini belirterek “merak ediyorum helikopterler ve uçaklar uçacak mı üzerimizde” şeklinde paylaşımlarda bulunduğu ifade edildi.

Savcı Adem Efe, Yaylalı ve Geylani'nin özyönetimi savunan bu yazılarından dolayı yargılanarak cezalandırılmalarını talep etti.

Uludere Asliye Ceza Mahkemesi de soruşturma açarak Yaylalı ve Geylani'yi 3 Mart 2016 tarihinde duruşmaya çağırdı.

Yannis Vasilis Yaylalı gelişmeyi şöyle özetledi: "Demokrat Haber’de yayınlanan ‘Özyonetim en meşru haktır‘ başlıklı köşe yazımı, beni sıkı markaja alan Gülyazı köyü askeri birliği yargıya taşıdı. Meral Geylani için ise benzer söylem içeren bir yorumu Facebook’ta paylaştığı için aynı suçu işlemekten suç duyurusunda bulunuldu." (Deniz Güneş / Demokrat Haber)