Meral Geylani / Demokrat Haber

Roboski’de yaşayan barış aktivisti Yannis Vasilis Yaylalı hakkında Uludere Asliye Ceza Mahkemesi tarafından ‘halkı askerlikten soğutmak’ tan açılan davanın ikinci duruşması görüldü. Uludere Asliye Ceza Hakimi Yaylalı’nın Roboski ve çevresinde yürüttüğü vicdani ret faaliyetleri gerekçesiyle 7 ay 15 gün hapis cezası verdi.

Uludere Asliye Ceza Mahkemesi’nin Gülyazı Alay Komutanlığı’nın şikayeti ile başlattığı yargılama Yaylalı’nın Roboski ve çevresinde yürüttüğü vicdani ret atölyesi çalışmaları ve Roboski katliamının yıl dönümü için ‘Roboski İçin Vicdani Ret Ver’ çağrısı ile yaptığı faaliyetleri içeriyordu.

Barış aktivisti Yannis Vasilis Yaylalı savunmasını yargılandığı “halkı askerlikten soğutmak” iddiasını düzenleyen TCK 318. Maddenin Anayasaya aykırılık teşkil ettiği üzerine kurdu.

Yaylalı, TCK’nın 318. Maddenin Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesini ve bu nedenle Anayasa Mahkemesince karar verilinceye kadar davanın geri bırakılmasına karar verilmesini istedi ve esasa ilişkin savunma için zaman talep etti.

Uludere Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Yannis Vasilis Yaylalı’nın TCK’nın 318. maddenin Anayasa Mahkemesine gönderilip iptali isteğini ret etti. Yaylalı’nın avukatlarının Cizre’de uygulanan sokağa çıkma yasağı yüzünden adliyeye ulaşamaması üzerine, esasa ilişkin savunma için zaman talep etmesine de mahkemeden ret kararı geldi.

Uludere Asliye Ceza Hakimi, hükmün geri bırakılmasını kabul etmeyen Yannis Vasilis Yaylalı’nın Roboski’de yürüttüğü faaliyetler ile ‘halkı askerlikten soğutmak’ suçunun sabit olduğu için 6 ay, bu suçu basın yolu ile işlediği için ise yarı oranında cezanın yükseltilerek 9 aya çıkarılması, mahkemedeki iyi tutumundan dolayı cezanın 7 ay 15 güne düşürülmek sureti ile hapis cezası verdi.

Yannis Vasilis Yaylalı’nın Uludere Asliye Ceza Mahkemesi’nin hazırlayacağı gerekçeli kararın ardından kararı bir üst mahkemeye taşıyacağı öğrenildi.