Barış İçin Akademisyenler İnsiyatifi'nin bildirisine imza atan akademisyenler Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümete yakın çevreler tarafından hedef gösterilmiş, ardından soruşturma ve işten çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmışlardı.

Barış bildirisine imza attıkları gerekçesiyle MEÜ’de 21 akademisyen hakkında yürütülen soruşturmalar sürerken, Yrd. Doç. Dr. Veli Mertin’de üniversiteyle ilişkisi kesindi.

Akademisyenler durumu ağızlarına taktıkları siyah bantla protesto etti.

Ali YÜREKLİ

Barış İçin Akademisyenler grubunun ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ başlıklı bildirisine imza atan 21 akademisyene yönelik soruşturmalar ve görevden uzaklaştırmalar devam ediyor.

Mersin Üniversitesi’de (MEÜ) Yrd. Doç. Dr. Mustafa Şener ile Yrd.Doç. Dr. Yasemin Karaca’nın ardından Güzel Sanatlar Fakültesi’nde görevli Yrd.Doç. Dr. Veli Mertin’de sözleşmesini yenilemeyerek iş akdini fes etti.

DÜŞÜNCE VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ENGELLENEMEZ

Artan baskıları, soruşturmaları ve görevden uzaklaştırmaları protesto etmek amacıyla bir grup akademisyen MEÜ Rektörlük binasın önünde eylem düzenledi. Akademisyen cüppesi giyen ve ağızlarına siyah bant takan akademisyenler, ‘barış’ söyleminin yargılanamayacağını bir kez de sessiz eylemleriyle dile getirdi.

Ellerinde ‘Yrd. Doç. Dr. Mustafa Şener ile Yrd.Doç. Dr. Yasemin Karaca, Yrd.Doç. Dr. Veli Mertin… Şimdi sıra kimde’, ‘Düşünce ve İfade Özgürlüğü Engellenemez’, ‘Barış Talebi Yargılanamaz’, ‘Barış İsteyen Akademisyenlere Sahip Çık’ yazılı dövizler taşıyan akademisyenler, oturma eylemi yaptı.

 ‘SORUŞTURMA MERSİN’DE DEĞİL, İSTANBUL’DA AÇILACAK’

Sessiz eylemin ardından devam eden süreçle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Şener, son olarak Güzel Sanatlar Fakültesi’nde görevli Yrd.Doç. Dr. Veli Mertin’inde sözleşmesinin yenilenmeyerek üniversiteyle ilişkisinin kesildiğini açıkladı.

Üniversite tarafından oluşturulan komisyona sundukları yazılı savunmalarıyla ilgili bir gelişme olmadığını aktaran Şener: “Daha önce savunmaları verdik. Savunmalarla ilgili bir gelişme yok. Savcılık soruşturmasının da burada açılmayacağını öğrendik. Burada Savcılık yetkisizlik vermiş. İstanbul açacak herhalde soruşturmayı. Orada da henüz net bir bilgi yok. Üçüncü arkadaşımızın da üniversite ile ilişiği kesildi. Bunlara ek olarak 3 arkadaşımızın da Nisan ayında sözleşmeleri yenilenmeyecek. Bu da hemen hemen kesin” diye konuştu.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA DAVASI AÇILDI

Akademisyenlerle sözleşme yenilenmemesi konusunda MEÜ Rektörlüğünün kendilerine rapor yazılmaması için fakültelere baskı kurduğunu belirten Şener, “Böyle peyderpey gidecek herhalde. Nisan ayında da 3 arkadaşımızın daha sözleşmesi bitecek ve onların da sözleşmesinin yenilenmeyeceği şimdiden belirtiliyor. Sözleşmesi bitenlerin sözleşmelerini uzatmayacaklar. Soruşturmadan ne karar çıkaracaklar henüz onu bilmiyoruz. İlişiği kesilen iki arkadaş İdare Mahkemesine dava açtık. Yürütmeyi durdurma kararı istedik. Bu sürecin de 2-3 ay sürebileceği söyleniyor” diye konuştu.

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI NEDENİYLE İFADE VERDİLER

Sosyal medya paylaşımları ile ilgili açılan soruşturma kapsamında ifadelerini verdiklerini söyleyen Şener, “4 kişi emniyete ifade verdik. Ondan sonra bir hocamızla beraber bir basın açıklamasında 2911sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten emniyete çağırdılar. Onun içinde ifade verdik. Daha önce de söylediğimiz gibi sosyal medya paylaşımları ile ilgili açılan soruşturmanın bu soruşturmayla bağlantılı olduğunu düşünüyoruz. Tasfiyeyi gerçekleştirmek için daha sağlam gerekçelere dayandırmak istediklerini düşünüyoruz” dedi.