“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzalayan Barış Akademisyenleri Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy’un yargılandığı davanın altıncı duruşması Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görüldü.

Altıncı duruşmada akademisyenlerin avukatları dosyadaki bir belgeden hareketle yazının gediğini düşündüklerini söyledi. Yazının gelip gelmediğinin sorulmasını, döndüyse getirilmesini talep etti. Bir sonraki duruşma 18 Nisan 2018 saat 10.30’da.

Dört akademisyen “Terör örgütü propagandası” başlıklı Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2 maddesinden yargılanmaya başlamıştı. Savcının ilk duruşmadaki talebi üzerine akademisyenlerin Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesine göre yargılanması talebine dair Adalet Bakanlığı’ndan izin bekleniyordu. Esra Mungan ve avukatları duruşma salonunda hazır bulundu.Duruşmayı Barış Akademisyenleri ve Halkların Demokratik Partisi milletvekili Garo Paylan’ın da aralarında olduğu isimler izledi.

‘YAZININ GELDİĞİNİ DÜŞÜNDÜK’

Mahkeme heyetinin değiştiği görüldü. Heyet değiştiği gerekçesiyle eski zabıtlar okundu Dosyanın TCK 301. maddeden yargılama izni konusunda gönderildiği Adalet Bakanlığı’nda olduğu görüldü.

Hakim, Mungan’a beyanını sordu. Mungan ifadesini verdiğini belirtti.

Avukat Meriç Eyüboğlu, Adalet Bakanlığı’ndan yazını geldiğini düşündüklerini ancak bu konuda yazılı bir beyana ulaşamadıklarını söyledi.

Eyüboğlu, “Dosyada bulunan bakanlık bürosunun yazısının içeriği incelendiğinde 17 Kasım 2017 tarihli yazının içeriğinde dosyanın Adalet Bakanlığı’ndan geldiğini düşündük, biz bu nedenle dosyanın Adalet Bakanlığı’na gönderiliş gerekçesini içeren fezekeyi ve dosyanın dönme ihtimaline binaen dosyanın istenmesini talep ediyoruz” dedi.

Avukat Ziynet Özçelik, böyle bir soruşturma izni yazısının gönderildiği bilgisini edindiklerini belirterek, bunun sorulmasını ve getirtilmesini talep etti.

Savcı dosyanın Adalet Bakanlığı’ndan dönüşünün beklenmesini talep etti. Mahkeme, dosyanın Adalet Bakanlığı’ndan dönüp dönmediğinin bakanlık bürosundan sorulmasını, döndü ise gönderilmesinin istenmesine karar verdi.

Kaynak: Bianet