YAŞ toplantısında 192 general ve amiralin durumu değerlendirilecek. Balyoz, Ergenekon ve Askeri casusluk davalarında yargılanan komutanların terfi terfi ettirilmeleri beklenmiyor. Jandarma Genel Komutanı Yörük'ün görev süresinin bir yıl uzatılacağı konuşuluyor. Türk bayrağı indirilen komutanlık lağvediliyor.

Ercan Sarıkaya'nın Radikal'de yer alan haberine göre Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün toplanacak.

YAŞ'ın ağustos ayı olağan toplantısına Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, kuvvet komutanları, ordu komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Genelkurmay 2. Başkanı, harp akademileri EDOK ve donanma komutanı katılacak. Şura toplantısı, 6 Ağustos Çarşamba günü sona erecek. Alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunulduktan sonra açıklanacak.

YAŞ toplantısında, 192 General ve Amiralin bir üst rütbeye terfisi ile emeklilik ve rütbe bekleme sürelerinin uzatılması karara bağlanacak. YAŞ’ta her yıl 120 civarında general ve amiralin durumunu görüşülürken, bu yıl yasada yapılan değişiklik uyarınca, bulundukları rütbede 3 ve 4 yılını dolduran general ve amirallerin tümünü değerlendirilecek. Generalliğe terfi edecek Albaylar da, bu rütbede 4 ve 5 yılını tamamlayanlar arasından seçilecek.

YAŞ toplantısında bir sürpriz olmaz ise komuta kademesinde değişiklik beklenmiyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk göreve devam edecek. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük ile Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman’ın görev süreleri doluyor. Yörük’ün görev süresinin bir yıl uzatılacağı öne sürülürken Aman’ın ise emekli edileceği konuşuluyor.

Kara Kuvvetleri'nde boşalacak 2 orgeneral kadrosu için 10 aday var. 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş’un görev süresi dolduğu için emekli edilmesi yerine ise Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay'ın getirilmesi, 2. Ordu Komutanı Galip Mendi'nin Ege Ordu veya EDOK Komutanlığı'na atanması bekleniyor.

Bu Şura’da Hava Kuvvetleri Komutanlığı için yeni bir yapılanmaya gidilmesi de bekleniyor. Türk bayrağının indirilmesiyle tartışılan Diyarbakır merkezli 2. Hava Kuvvet Komutanlığı lağvediliyor. Bu karar ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Eskişehir merkezli 1. Hava Kuvvet Komutanlığı ve Diyarbakır merkezli 2. Hava Kuvvet Komutanlığı’nın tüm faaliyetlerinin Eskişehir’de faaliyet gösterecek yeni komutanlığa devredilmesi öngörülüyor. Korgenerallikten orgeneralliğe bu şurada terfi alacak komutanın yeni oluşturulacak komutanlığın başına gelmesi bekleniyor.

Diyarbakır’daki 2. Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Nejat Bilgin terfi bekleyen komutanlardan biri. Orgeneralliğe terfi sırasında ikinci sırada yer alan Bilgin’in orgeneralliğe terfi olasılığı düşük olarak değerlendiriliyor. Bilgin’in 2. Hava Kuvveti’ni teslim aldığı Korgeneral Veysi Ağar, orgeneralliğe terfi edilmeyerek emekli edilmişti. Ağar’ın, Uludere’de 34 kişinin bombalanması nedeniyle terfi almadığı ileri sürülmüştü. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda orgeneralliğe terfi eden komutanın 2015-2017 arasında Hava Kuvvetleri Komutanı olacağı değerlendiriliyor.

Balyoz ve Ergenekon ve Askeri Casusluk davalarında yargılanan 14 general davaları sürdüğü için terfi alamayacaklar. Askeri Casusluk davası kapsamında bir süre tutuklu bulunan Koramiral Veysel Kösele ile Ergenekon davası kapsamında bir süre tutuklu kalan Tümamiral Hıfzı Çubuklu’nun yanı sıra, Tümg. Gürbüz Kaya, Kora. Deniz Cora, Tüma. Ahmet Sinan Ertuğrul, Tuğa. Abdullah Gavremoğlu, Tuğa. Şafak Yürekli, Tuğa. Fahri Can Yıldırım, Tuğa. Ali Sadi Ünsal, Korg. Turgut Atman, Tümg. Bülent Kocababuç, Tümg. Ayhan Gümüş, Tuğgeneral Mehmet Eldem ve Tuğgeneral Kubilay Baloğlu’nun terfi etmeleri beklenmiyor. Komutanlar isterlerse emekli edilebilecekler.