İstanbul’daki Neve Şalom Sinagogu’na düzenlenen saldırının ardından Türkiye’deki en eski sinagog olan ve yaklaşık 30 yıldır ‘Korunması Gereken Kültür Varlıkları’ listesinde yer alan Ahrida Sinagogu da saldırı düzenlendi.

Gazete Karınca’nın haberine göre, Türk Yahudi Toplumu, benzer bir saldırının Balat’taki Ahrida Sinagogu’na da yapıldığını duyurdu.

Ahrida Sinagogu önünde toplanan grup ellerinde pankartlarla İsrail aleyhine çeşitli sloganlar attı ve daha sonra sinagogun kapısına temsili olarak x-ray cihazı koydu.

Grup adına Büyük Osmanlı Derneği Genel Başkanı Bayram Demir tarafından yapılan açıklamada tehdit içeren şu konuşma yapıldı:

“Bugüne kadar burada ibadet edenlerin ibadetlerine, kıyafetlerine karışılmamıştır. Özgürce ibadet etmişlerdir. Bizim dinimiz de bunu emrediyor. Biz dinimizin emri gereği onlara bu saygı, merhamet ve hoşgörüyü gösterdik. Artık yeter diyoruz, İsrail haddini aşmıştır. Biz Büyük Osmanlı Derneği olarak bunun takipçisi olacağız.”

Türk Yahudi Toplumu’nun Twitter’daki hesabı üzerinden yapılan açıklamada ise düzenlenen saldırı Başbakan Binali Yıldırım ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya iletildi.

Bugün hedef alınan Ahrida Sinagogu’nun tarihi 15. yüzyıla dayanıyor.

Bu tarihi sinagog 1989’dan beri ‘Korunması Gereken Kültür Varlıkları Listesi’nde bulunuyor.

(Fotoğraf: İzzet Keribar)