ANKARA- Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği'nin yaptığı bilgi edinme başvurusu, Adalet Bakanlığı'nın LGBT bireyler için "özel tip cezaevi" planladığını ortaya çıkardı.

Adalet Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Burhanettin Eser tarafından derneğe gönderilen yanıta göre, 15 Mayıs 2013 itibariyle, cezaevlerinde 8 tutuklu, 71 hükümlü LGBT birey bulunuyor.

SAĞLIK KURULU ŞARTI!

Yanıtta, LGBT bireylerin cezaevinde tutulma koşullarına ilişkin şöyle denildi: "Hükümlü ve tutukluların cezaevlerine giriş işlemlerinde LGBT bireylerinden biri olduklarını beyan etmeleri durumunda, gerekli işlemlerin yapılarak alınan sağlık kurulu raporu ile aynı durumda olan hükümlü ve tutuklular ile birlikte, konumlarına uygun koğuşlarda barındırılmaktadır."

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, LGBT bireylere "sağlık kurulu raporunu" şartı getirilmesinin, "tutukluları insanlık onuruyla bağdaşmayacak muayenelerle karşılaşabilme" riskiyle karşı karşıya bıraktığına dikkat çekti

TECRİT İÇİNDE TECRİT

Bakanlık, LGBT bireylere tecrit içinde tecrit uygulandığını da "LGBT durumundaki hükümlü ve tutuklular ceza infaz kurumlarında ortak kullanım alanı ve sosyal faaliyetlere çıkartılırken diğer hükümlü ve tutuklular ile bir araya gelmeyecek şekilde planlama yapılmaktadır" şeklindeki yanıtıyla itiraf etti.

SOSYAL YAŞAMDAN KOPARTILACAKLAR

Bakanlık, ayrıca, LGBT bireyler için "özel tip cezaevi" yapımının planlandığını duyurdu.

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, bu durumun LGBT tutuklularının kendi sosyal yaşam ortamlarından koparılması anlamına geleceğine dikkat çekti, "Bunun yanı sıra burada tutulmakta olan insanların damgalanma durumu daha da boyutlanacaktır" dedi.

LGBT BİREYE, HASTA MUAMELESİ

Adalet Bakanlığı'nın yanıtta, "LGBT birey" yerine, "LGBT'li" ifadesini kullanması, “LGBT olma halini, "kanserli", "AIDS'li", "veremli" nitelendirmelerinde olduğu gibi bir hastalık olarak mı görüyor?” sorusunu akıllara getirdi.

'AYRIMCILIK KURUMSALLAŞTI'

LGBT bireyler, özel tip cezaevini, LGBT bireylere uygulanan ayrımcılığın devlet tarafından kurumsallaştırıldığını kanıtı olarak görüyor.

LGBT bireyler, "Yıllardır devlet eliyle dışlanan, öldürülen bizler artık hapishanelerde de bu zulmün en yoğun şeklini göreceğiz. Devlet, LGBT'ler için ayrı hapishane yapmaktansa nefret cinayetlerini faillerini, katilleri yakalasın; anayasada cinsiyet kimliğini ve cinsel yönelimi güvence altına alsın. İsteğimiz yaşamın her alanında insanca yaşamak, eşit haklara sahip olmak" diyor. (ETHA)