Adalet Bakanlığı, kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Yayın Danışma Kurulu üyesi ve yazarı Aslı Erdoğan’ın hapishane koşulları ile ilgili açıklama yaptı.

Aslı Erdoğan, tutuklu bulunduğu Bakırköy Kadın Tutukevi’nden Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi Avukat Nesrullah Oğuz aracılığıyla Cumhuriyet’ten Seyhan Avşar’ın ilettiği sorulara yanıtta “Vücudumda kalıcı hasarlar oluşturacak şekilde muamele yapıyorlar. İnatla direnmesem bu koşullara dayanamazdım” demişti.

Adalet Bakanlığı haber üzerine yaptığı açıklamada ilaçlarının ve suyun Erdoğan’a teslim edildiğini, havalandırmaya çıkarıldığını söyledi.

Bakanlık tarafında konuya ilişkin açıklama şöyle:

“Tutuklu tek kişilik odada kaldığı sürede günde en az bir buçuk saat havalandırmaya çıkarılmıştır. 25/08/2016 tarihli dilekçesi doğrultusunda Kurum İdare ve Gözlem Kurulu kararı ile kendisinin talep etmiş olduğu B-6 odasına yerleştirilmiştir.

“Kurum doktorunun ilk kabul muayenesi sırasında IBS (irritabl barsak sendromu) + Astım teşhisi konulmuş, reçete edilen ilaçlar 23/08/2016 tarihinde kendisine teslim edilmiştir. 22/08/2016-24/08/2016 tarihleri arasında kurum kantini aracılığı ile toplam 18 litre su almış ve kendisine teslim edilmiştir.

“Ayrıca tutukluya 19/08/2016 tarihinde kuruma ilk geldiğinde yatak, temiz battaniye, nevresim takımı ve yastık verilmiştir.”

ASLI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

"Fiziksel darpa maruz kalmadım ama en temel ihtiyacım olan su verilmiyor. Sağlık sorunları yaşıyorum. Yaklaşık 10 yıldır bağırsaklarımla ilgili sorunum var. Pankreas ve sindirim sistemim çalışmıyor buna karşın 5 gündür ilaçlarım verilmiyor. Şeker hastasıyım ve diyabet aşamasına geçmek üzere. Özel bir beslenme gerekiyor ancak sadece yoğurt yiyebiliyorum. Yatağıma idrar yapılmış. Astım ve KOAH hastası olmama rağmen hiç havalandırmaya çıkarılmadım. Vücudumda kalıcı hasarlar oluşturacak şekilde muamele yapıyorlar. İnatla direnmesem bu koşullara dayanamazdım."