Diyarbakır Cezaevi’nde görev yapan 120 kişi işkence soruşturmasına dahil oldu. Darbe sonrasında cezaevindeki askeri ve idari personelin de ifadeleri alınacak...

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 12 Eylül döneminde gözaltına alınan ve tutuklanan bazı isimlerin “o dönem yaşadıkları kötü muamelenin faillerinin bulunması” amacıyla 11 Ekim’de yaptığı suç duyurusu üzerine soruşturma başlattı. Vatandaşların, cezaevinde oldukları sürece işkence gördüklerini belirtmelerinin ardından başsavcılık, Adalet, Milli Savunma ve İçişleri bakanlıklarından, o dönem cezaevinde görev yapanların isim listelerini istedi.

120 KİŞİLİK LİSTE

Talebe ilk yanıt veren Adalet Bakanlığı, o dönem cezaevindeki personelinin isim listesini Diyarbakır’a iletti. Aralarında dönemin cezaevi müdürü, infaz memurları ve adli personelin bulunduğu yaklaşık 120 kişilik liste, savcılık tarafından incelemeye alındı. Savcılığın, Milli Savunma ve İçişleri bakanlıklarından istenen personel isim listesinin gelmesinden sonra ifade alma işlemine başlayacağı bildirildi.

‘TEK TEK ARIYORUZ’

Bu arada soruşturmanın başlatılmasını sağlayan 78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can Milliyet’e yaptığı açıklamada, suç duyurusunda bulunan 700 kişinin dilekçelerini tek tek tarayarak sorumluları saptamaya çalıştıklarını söyledi. Can “Bazıları işkencecilerin ön isimlerini, bazıları kod isimlerini, bazıları tiplerini tarif ediyor. Bir liste oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.

Celalettin Can, 10 kadar isim tespit ettiklerini de sözlerine ekledi.

Milliyet