Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin 14 yıl önce ölen Ali Yıldız'ın mezarının açılıp cenazesinin kendilerine verilmesi için 58 gündür ölüm orucunda olan ağabeyi Hüsnü Yıldız'a sorunun çözümü için ne gerekiyorsa yapacaklarını söyledi.

TUNCELİ- Tunceli’de bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada 14 yıl önce ölen Ali Yıldız’ın mezarının açılıp cenazesinin kendilerine verilmesi için 58 gündür ölüm orucunda olan ağabeyi Hüsnü Yıldız ile görüştü. Olayı Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e telefonla aktaran Şahin, Hüsnü Yıldız’a sorunun çözümü için ne gerekiyorsa yapacaklarını söyledi.

Dün Tunceli’ye gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bugün esnaf ziyaretlerinde bulunup, sorunlarını dinledi. Esnafa sorunlarını çözümü için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Şahin’in yanına 14 yıl önce güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada PKK’lılarla birlikte öldürülen DHKP-C’li oğlu Ali Yıldız’ın mezarının Çemizgezek’te olduğunu söyleyen ve cenazesinin kendilerine verilmesi için diğer oğlu Hüsnü Yıldız’ın 58 gündür ölüm orucunda olduğunu belirten Sakine Yıldız geldi. Yıldız, Şahin’in eline tutarak, ölen oğlunun durumunu anlatarak, mezarının açılarak cenazesinin kendilerine verilmesini istedi. Yıldız, "Sen de bir annesin. Beni anlarsın ben oğlumun cenazesini almak istiyorum. Lütfen bana yardımcı olun. Büyük oğlumda 58 gündür ölüm orucunda ben anayım bana yardımcı olun" diyerek ağladı.

ADALET BAKANI’NI ARADI

Bakan Şahin, Yıldız’a yardımcı olacağını sözünü vererek, KAMER kadın derneğini ziyaret etti. Ziyaret sırasında Adalet Bakanı Sadullah Ergin’i telefonla arayıp görüşen Bakan Şahin, Yıldız ailesinin durumunu görüştü. Daha sonra ölüm orucunda bulunan Hüsnü Yıldız’ı çağırıp görüşen Şahin, "Az önce telefon ile Adalet Bakanımız ile görüştüm. Gerekli girişimleri sürdürüyorlar ve bakan bana söz verdi. Bu sorunu 3-4 gün içinde kesinlikle halledileceğini belirtti. Biliyorsunuz bizim dönemimizde hiçbir faili meçhul cinayet olmadı. Böyle olayların yaşanmaması içinde büyük caba içindeyiz. Sizin için de yapılması gereken ne varsa yapacağız ve takipçisi olacağız" dedi.

Hüsnü Yıldız ise kardeşinin gömüldüğü mezar yerinin belli olduğunu belirterek, "Burada bulunan cenazelerin sahiplerine verilmemesi için hiçbir neden yok. Ama biz ne yaptıysak cenazemiz bize verilmedi. 70 yaşında annem ve 8 yaşındaki kızım ile birlikte aylardır buradayız ve 58 gündür açlık grevindeyim. Keşke bunlar hiç olmasaydı ve cenazemiz bize verilseydi" dedi.

Bu sırada Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen de araya girerek, referandumda Tunceli’de Anayasa değişikliğine hayır oylarının çıkmasına atıfta bulunup, Tuncelilerin Anayasa değişikliğine karşı olduğunu söyledi. Bunun üzerine ölüm orucu eylemcisi Hüsnü Yıldız, Bakan Şahin’e dönerek, " Türkiye’de tespit edilmiş 114 tane toplu mezarda 1549 insanın olduğu biliniyor. Bunlar tespit edilmiş olanlar. Bir de tespit edilmeyen var, onların sayıları da bunların çok üzerinde. Şimdi o mezarlarda olanların yakınları, aileleri, kardeşleri, eşleri bu mezarların açılmasını ve bu durumun açıklığa kavuşmasını istiyor" dedi.

Yıldız’ın sözleri üzerine Bakan Şahin de, "Biz hükümet olarak daha iyi bir Türkiye için bütün birimlerimizle mücadele ediyoruz. Geldiğimiz nokta önemli bir nokta ama yeterli bir nokta değil. Şimdi hep beraber sivil anayasamızı da çıkartırsak daha özgür bir Türkiye için mücadele edeceğiz. Bu konuda topyekün mücadele lazım" dedi.

VALİ: TUNCELİLER ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE PEK DESTEK VERMİYOR

Tunceli Valisi Taşkesen de araya girerek, "Efendim, Tunceliler anayasa değişikliğine filan pek destek vermiyorlar. Özgür anayasayı pek sevmiyorlar. Zaten referandumda en fazla hayır oyu veren ildir" dedi.

Valinin sözleri üzerine Bakan Şahin, Hüsnü Yıldız’a dönerek, "Sizin için söylemedi. Sivil anayasa için söyledi bunları. Sizin şahsınızla ilgili şeyi zaten Adalet Bakanımız takip ediyor" dedi. Yıldız da Vali Taşkesen’in sözlerini kastederek, "Anayasalar halk için yapılırsa, toplu mezarlar sorunu çözülürse, faili meçhuller ortaya çıkarılırsa zannederim bu halkta öyle bir anayasayı halk için yapılan bir anayasayı destekler" dedi.

VALİ: BİZE DE BİR TEŞEKKÜR EDİN

Vali Taşkesen, Bakan Şahin’e dönerek, "Sayın bakanım Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle bir eyleme 58 gün müsaade etmezler. Hiç hakkımızı vermiyorlar, taleplerinde haklı olabilirler ama her doğru her yerde icra edilemez. Kimse böyle bir eyleme müsaade etmez, gidin bu eylemi Sivas’ta, Ankara’da İstanbul’da yapın size yaptırmazlar. Bize de bir teşekkür edin yani emniyetimize de teşekkür edin" diye konuştu. Yıldız’da "Hele bir cenazemizi alalım. Kendi geleneklerimize göre defnedelim o zaman halkımız bu konuyu değerlendirecektir"

Yaşanan diyalogların ardından Bakan Şahin, Çocuk Yuvası, Cemevi ve bazı aileleri ziyaret etti. Bakan Şahin’in Tunceli ziyareti sırasında çok sıkı güvenlik önlemleri alındı.(Haber24)