Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ''İslam'ın bir alt yorumu olan Aleviliğin İslam'ın ortak ibadet yerleri olan 'cami ve mescit'ler dışında ayrı bir ibadet yerinin olmayacağı'' yönündeki görüşü tepkilere neden oldu.

ANKARA - Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş ile Alevilik Araştırma Merkezi Başkanı Ali Yıldırım, cemevlerinin statüsüyle ilgili yaptıkları ortak açıklamada, ''Dünyanın hiçbir yerinde bir inancın mensuplarının yerine geçen bir başka inanç mensuplarının, o inancın ibadethanesinin neresi olduğuna karar vermediğini'' ifade ettiler.

Gümüş ile Yıldırım'ın imza koyduğu yazılı açıklamada, Çankaya Cemevi Yaptırma Derneğinin 2004'te ''Alevi inancının ibadet merkezi olan cemevlerini yapmak'' amacıyla kurulduğu belirtildi.

Ankara Valiliğinin, dernek tüzüğünü incelenmek üzere İçişleri Bakanlığına gönderdiği, Dernekler Daire Başkanlığının da ''cemevlerinin ibadethane sayılıp sayılmayacağı'' konusunda Diyanet İşleri Başkanlığından görüş istediği hatırlatılarak, bu uygulamanın hukukta yeri bulunmadığı ileri sürüldü.

Diyanet İşleri Başkanlığının ''İslam'ın bir alt yorumu olan Aleviliğin İslam'ın ortak ibadet yerleri olan 'cami ve mescit'ler dışında ayrı bir ibadet yerinin olmayacağı'' görüşünü ilettiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Dünyamızda tüm insanların kendi inançsal varoluşunu simgeleyen bir ibadethanesi bulunuyor. Bu simgenin içeriğinde o inancın mensubu insanlara dair tarih, kültür, sanat, maddi ve manevi birikimler bütün bir miras olarak yer alıyor. Ve dünyanın hiçbir yerinde o inancın mensuplarının yerine geçen bir başka inanç mensupları o inancın ibadethanesinin neresi olduğuna, inancın içeriğine dair karar vermiyorlar.''

Gazeteport