Diyarbakır’da polisin barikatlarına rağmen yüzbinler Newroz alanına aktı.

Diyarbakır Valisi gece saatlerinde “Yarına izin vermeyeceğiz” demişti. Ancak bu sabah sokağa çıkanların “Kim takar vali begi” sesi geliyordu Amed sokaklarında.

Diyarbakır'da bu sabah kurulan barikatlara rağmen alanlar doldu..

Güneşli bir Pazar günü geçiren Diyarbakır, 90’lı yılların havasını yaşadı. Barikatlar yüzbinlerce insanın yürüyüşüyle delindi. 

BUGÜN HERKES NEWROZ PROTOKÜLÜNDE…

Alanda ise sıra dışı bir Newroz kutlaması yapıldı. Sabah saatlerinde ulaşan kalabalık kitlenin ilk işi sahne ve protokole yönelmek oldu. DTK Eşbakanı Ahmet Türk ve BDP’li vekiller zorlukla alana girdi.

Kitlenin coşkusu ve vekillere olan sevgisinden dolayı büyük izdiham yaşandı. Gerginlikten korkan güvenlik görevlileri alanı boşalttı. Polisin ses cihazlarına el koyması yüzünden kutlama programı BDP otobüsünden yapılmaya çalışıldı.

DEMİRBAŞ: EN BÜYÜK SES CİHAZI YÜREKLERDE

BDP’li vekiller fırsat buldukça mesajlar vermeye çalışırken, meydana ilk ulaşanlardan biri de Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’tı. Bugün hiçbir engellemenin, baskının, gaz bombasının yürekte ve beyninde özgürlük talebini engellemeyeceğini gösterdiğini söyleyen Demirbaş şöyle konuştu:

 

“Uzun süreden beri süren bir politika vardı, kitleyle bağın koparılıp aslında Kürtlerin siyaset yapamaz duruma geleceğine inanıyorlardı. 7 bini aşkın siyasetçiyi bunun için tutukladılar. Ama bu politika iflas etti. Bugün Kürtler sadece Newroz alanını özgürleştirmediler. Türkiye’nin üzerinde bir kara bulut gibi sarmaya çalışan yasakçı, diktatöryal anlayışı da dağıttılar”

Bugün Diyarbakır'da olanların Türkiye’nin özgürleşme eylemi olduğuna dikkat çeken Demirbaş “Alanda çok büyük coşku var. Ses araçları hapsedilmesine rağmen bence bu kitlenin coşkusu ve sesi en büyük ses cihazıdır. Bence yüreklerin sesi ve yüreklerin özgürlük talebi en büyük ses cihazıdır. Ankara, Washington ve Brüksel’e de bu ses ulaşacaktır. Artık Ortadoğu Kürt coğrafyası ve Türkiye hak ettiği özgürlüğe ulaşacaktır” dedi.

Meydanda ise uçan askeri helikopterlerin gölgesi eksik olmadı.

"Bak AKP bak! İşte Newroz budur”

Diyarbakır Newroz alanında yüzbinlere seslenen BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bak AKP bak! İşte Newroz budur. Tehdit ve operasyonlara rağmen işte halk özgürlük meydanındadır" dedi.

 

Diyalog ve müzakerenin direnişle olacağını belirten Demirtaş, "Direniş bu halka özgürlük getirecektir. Artık Kürdistan'da statüsüz yaşamak istemiyoruz" dedi.

 

İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı genelge ile Newroz'un yasaklanmasına rağmen "Halkın kararıdır" diyen Kürt siyasetinin bugünde karar kıldığı kutlama için alana akan yüzbinlerce Diyarbakırlı net mesajlar haykırdı.

 

"Kimliğin tanınması, anadilde eğitim hakkı, siyasi statü ve Kürtlerin örgütlenme hakkı" talepleri ile "Êdî bes e an azadî an azadî" denilen ve yüzbinlerin katıldığı Nevroz'da BDP İl Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt'ün ardından kitleye seslenen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir,  "Dünya şahit olsun ki hiçbir güç bizim birliğimizin önünde duramaz" diye konuştu.

 

‘DAHA ÖNCE ‘KUNDİR’ SİYASETİNİ BIRAKIN’ DEDİK

"Kürt halkını tanımayanlar bir daha bugünkü yaşanılan örneğe baksınlar" diyen Baydemir, "Bu halk artık korkunun kefenini yırtmıştır. Ya özgürlük ya özgürlük. Tüm dünya ve Ankara bilsin ki artık Kürt halkı ve Kürdistan, statüsüzlüğü kabul etmeyecek. Dilimizi yasaklarsanız biz de tüm barikatları kırıp bu alana geleceğiz. Daha önce 'kundir' (Kabak) siyasetini bırakın demiştik. Tekrar ediyorum. Kundir siyasetini bıraktınız ama Ankara'nın hareket ettiği akıl kundir aklıdır. Gelin insan olun" şeklinde konuştu.

 

‘DEVLET SİYASETİ İFLAS ETMİŞTİR’

Baydemir'in ardından yüzbinlere seslenen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Ahmet Türk, devletin siyaseti ve zulmünün bugün iflas ettiğini belirterek, "Bugün burada devletin politikalarını kırdınız. Korkuyla Kürt halkını susturamazsınız. Bugün devlet siyaseti devlet zulmü iflas etmiştir. Kürt halkı sonuna kadar direnecektir. Halkımızın hukukunu tanımaya mecbursunuz. Sayın Öcalan Kürt çözümü için çok adım attı. Barış dedik, Öcalan'ı tecride aldılar. Kardeşlik dedik, 7 bin Kürt siyasetçiyi zindana koydular. Roboski'de halkı uçaklarla bombaladılar. Bugün Amed'te Kürt halkının bu meydanda toplanmasına izin verilmedi, ama Kürt direnerek geldi ve 'buradayız' diyor. Kürtler özgürlük için ayakta artık susturamazsınız. Bizim size söylememize gerek yok siz özgürlük yolunu biliyorsunuz" diye konuştu.

 

‘AMED TARİH YAZDI’

Tuğluk, "Amed bugün tarih yazdı. Zorbalığa ve zulme direndi. Bu alanı doldurdu. Tarih yazdınız. Tankları ve toplarıyla Amed'i işgal ettiler. Bu halk düşman güçleri mi ki işgal ediyorsunuz. Ama sizler Amed'e yakışanı yaptınız. Başbakan'ı Amed'e davet ediyoruz. İdris Naim Şahin'i Amed'e davet ediyoruz. Gelip görsünler. Siz bu halkın özgürlük yürüyüşünü durduramazsınız. Bugün Newroz gününde yeni bir başlangıç yaptınız" dedi.

 

‘BAK AKP İŞE NEWROZ’

Daha sonra konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kitleye "Newroz'u bilmeyenlere, tanımayanlara Newroz nedir dersi verdiniz" diye seslenerek konuşmasına başladı. Ortaya çıkan tablonun anlayana basit bir ders olduğunu vurgulayan Demirtaş, "Bak AKP bak! İşte Newroz budur. Engelleyemezsiniz, yasaklayamazsınız. Tehdit ve operasyonlara rağmen işte halk özgürlük meydanındadır. 'Teslim olmadık' diyen kocaman yürekli bir halk Newroz meydanındadır" şeklinde konuştu.

 

Kazlıçeşme'deki müdahaleye de tepki gösteren Demirtaş, İstanbul'daki halkı selamladı. "21 Mart dışında Newroz'u kutlayamazsınız diyorlar" şeklinde konuşan Demirtaş, "Bakın bugün ayın 18'i kutlanır mı kutlanmaz mı görün. Demek ki halkın gücü önünde duramazsınız. Halk saçma sapan genelgenizi tanımaz. Siz halkı tanıyacaksınız. Artık Kürdistan'da statüsüz yaşamak istemiyoruz. Kendi anavatanımızda özgür yaşamak istiyoruz. Şu anda hükümette hiç bir görüşme yoktur. Diyalog ve müzakere direnişle olacak. Bu yolda halk kendi Önderi'nin ve partisinin etrafında kenetlenmiştir. Sayın Öcalan 10 metrelik çukurdaysa çözüm beklemeyin. Direniş bu halka özgürlük getirecektir" dedi.