Diyarbakır'ın Sur ilçesine bağlı Alipaşa Mahallesi'nde dün akşam saat 20.00 sıralarında Meryem Ana Kilise sokağında polis tarafından vurulan Özgür Arda (30) yaşamını yitirdi.

Olayın görgü tanıkları, duydukları silah sesinin ardından Arda'nın yere düştüğünü ve yaklaşık 20 dakika polislerin başında beklediğini aktardı. Görgü tanığı, dakikalar sonra ambulansın geldiğini ancak, buna rağmen uzun süre ambulansın Arda'yı yerden kaldırmadığını da öne sürerek, yaklaşık 30 dakika boyunca Arda'nın yerde kaldıktan sonra ambulansla götürüldüğünü ifade etti.

Polis kaynaklı haberlerde Özgür Arda’nın cinayet suçundan hükümlü bulunduğu Adana'daki cezaevinden firar ederek Diyarbakır'a geldiği, kendisini takip eden polis ekiplerinin 'dur' ihtarına ateşle karşılık verip çatışmaya girdiği, kaldırıldığı hastanede öldüğü iddia edildi.

'İHTAR OLMADI, POLİSLER HİÇBİR ŞEY DEMEDEN ATEŞ AÇTI'

Olay öncesi Arda'nın yanında olan A.O. ise, "Biz olay öncesi mahalle köşesinde Özgür ile birlikte sohbet ediyorduk. Polis gelip bize kimlik sordu. Özgür kimliğinin evde olduğunu söyledi. O esnada Özgür eve doğru koşmaya başladı. Polis hiçbir şey söylemeden ateş açtı. Biz havaya ateş açtığını düşündük. Sonrasında gördük Özgür'e ateş açılmış" dedi. Polisin Arda'yı vurmasının ardından etraflarının çevirerek gözaltına alındıklarını söyleyen A.O. "Darp edilerek gözaltına alındık. Karakolda olay içinde olan polisleri teşhis ettik. Savcılıkta bir polis bana 'Senin başın yanacak. Ondan kimlik istediğimizi, 'Kaçma' dediğimizi söyle. Yoksa başın yanar' şeklindeki sözlerle üzerimizde baskı kurdu" dedi.

Azize Arda, oğlunun polisler tarafından kasten öldürüldüğünü söyledi. Olayın Kilise Sokağı'nda gerçekleştiğini ve sokağa geldikleri gibi polislerin oğlunu hedef göstererek öldürüldüğünü aktaran anne Arda, "Oğluma hırsız damgası vurmaya çalışıyorlar ama yalan söylüyorlar. Haksız yere oğlumla uğraşıp öldürdüler" dedi.

Anne Arda, “Çarşı Karakolu'nda tanıklar da gözaltına alınıp orada bekletiyorlar. Tehditle ifadelerini değiştirmeye çalışıyorlar" diyerek feryat etti.

Anne Arda, başka bir oğlunun da İstanbul'da 2006 yılında polisler tarafından denizde boğularak öldürüldüğünü iddia ederken, polislerin iki oğlunu da haksız yere öldürdüğünü söyledi.

Özgür Arda'nın naaşı Diyarbakır Devlet Hastanesi morgundan alınarak, Mardin Kapı Mezarlığı'nda toprağa verildi.