Rojava’da IŞİD’e karşı savaşırken hayatını kaybeden ve 21 Eylül’den beri sınırda bekletildikten sonra Cuma sabahı getirilen Aziz Güler’in cenaze töreni yapıldı.

Cenaze 19 Kasım günü ailesince teslim alınarak otopsi için Adli Tıp Kurumu’na götürülmüş, buradan da Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırılmıştı.

Aziz Güler’in cenazesi aynı günün gecesi Urfa’dan uçakla Gazi Mahallesi’ndeki cemevine getirildi.

‘CENAZESİ GELDİĞİ İÇİN MUTLUYUZ’

İdris Emen’in Radikal’deki haberine göre, Aziz'i İstanbul'a Defnetmek istediklerini, ancak 59 gün boyunca cenazeyi getirilmesine izin verilmediğini söyleyen abi Ersin Güler, “Aziz'in cenazesine kavuştuğumuz için mutluyuz.

En çok annem ve babam için cenazesinin getirilmesini istedik. Aziz'de hep İstanbul'da yaşamak istiyordu. Ancak olmadı. Şimdi cenazesini buraya defnedeceğiz. Bizim gibi cenazelerinin getirilmesine izin verilmeyen birçok insan var. Umarım onların da geçişine izin verilir” dedi.


GÖZTEPE TARAFTARLARI DA KATILDI

Aziz'in cenazesine Katılmak için İzmir'den geldiklerini söyleyen Viva Göztepe taraftar grubu üyesi Ulaş Kantarcı, "Yaklaşık 30 Kişilik bir grup olarak cenaze için günübirlik geldik. Aziz bizim yoldaşımızdı.

Göztepe tribünlerinde muhalif duruşu ve endüstriyel futbol karşıtı tutumuyla tanınan iyi bir yoldaştı. Aziz bu dünyada karanlığı yaymaya çalışan İŞİD'e karşı şehit düştü.

Taraftar grubu olarak olarak son görevimizi yerine getirmeye geldik. Azizi'in mücadelesini sahipleniyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından Güler'in cenazesi toprağa verildi.


NE OLMUŞTU?

27 yaşındaki Aziz Güler, Yıldız Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü son sınıf öğrencisiydi.

10 ay önce Rojava’ya giden Güler, IŞİD karşı savaşırken 21 Eylül’de yaşamını yitirdi.

Güler’in cenazesi, Bakanlar Kurulu kararı gerekçesi ile ailesine teslim edilmiyordu, cenaze 59 gün boyunca Serêkaniyê Roj Hastanesi morgunda bekletilmişti.

Bunun üzerine Suruç’a giden ve cenazeleri verilmeyen 16 YPG’linin ailesi ile birlikte Kobani’ye geçen aile, Serêkaniyê’de cenazeyi Türkiye’ye getirmek için bekliyordu.

Güler’in ailesi “Hiçbir yasa, karar, yönetmelik insanlık değerlerinin üstünde olamaz” diyerek Aziz’in naaşının verilmesi için bir mesaj yayımlamış, cenazenin verilmesi için change.org’da da bir imza kampanyası başlatılmıştı.

Baba Mehmet Güler ve ağabey Ersin Umut Güler, cenazelerini almak için Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan ile birlikte Suruç Kaymakamlığı’na müracaat etmiş, ancak kendilerine Bakanlar Kurulu kararı olduğu gerekçesiyle cenazeleri teslim edilmemişti.

Güler’in cenazesinin verilmesi için 28 Eylül’de Suruç Kaymakamlığı’na yapılan ikinci başvuru da reddedilmişti.

Bunun üzerine Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuran ailenin talebi reddedilmişti. Mahkeme, reddini ailenin maddi ve manevi bütünlüğünü sarsacak bir tehlikenin bulunmadığı gerekçesine dayandırmıştı.

Güler’in ailesinin Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvurunu da reddedilmesi üzerine aile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) ihtiyati tedbir kararı için başvurmuştu.