Rojava'da IŞİD'e karşı savaşırken yaşamını yitiren Birleşik Özgürlük Güçleri (BÖG) Rojava Karargah Komutanı Aziz Güler'in (Rasih Kurtuluş) cenazesi hala ailesine teslim edilmedi. Gerekçe, 7 Haziran'dan bu yana tüm cenazelerin geçişini engellemek için öne sürülen, "Bakanlar Kurulu kararı." Ancak bugüne kadar Bakanlar Kurulu kararını gören kimse olmadı.

Güler'in cenazesinin dışında 20 gencin cenazesinin daha Türkiye'ye geçirilmesine izin verilmedi. Aziz Güler'in ailesi ve arkadaşları ise yeniden bir girişimde bulunacak.

ETHA'dan Arzu Demir'in haberine göre; ailenin avukatlarından Sinan Varlık, 28 Eylül pazartesi günü yeniden Suruç Kaymakamlığı ve Urfa Valiliği'ne başvuru yapacaklarını söyledi.

VARLI: MÜVEKKİLİMİZİN DIŞINDA 20 CENAZE DAHA VAR

Söz konusu Bakanlar Kurulu kararına ulaşamadıklarını belirten Avukat Varlık, "Gerçekten böyle bir yazılı karar var mı yok mu? Bilmiyoruz" dedi. Anayasa Mahkemesi ve AİHM'e de başvuru yapacaklarını söyleyen Avukat Varlık, şöyle konuştu:

"Sadece müvekkilimiz Aziz'in değil, başka cenazelerin de geçişine izin verilmediğini biliyoruz. 7 Haziran'dan önce cenazelerin geçirilmesine izin veriliyordu. Şimdi neden verilmiyor? Hangi hukuk, hangi karar, hangi yönetmelik, bir ailenin cenazesini istediği gibi defnetmesine engel olabilir ki. Bu atanmış savaş hükumetinin kararı. Bu kararı tanımıyoruz. Müvekkilimizi, ailesinin ve yoldaşlarının istediği şekilde kendi geleneklerine uygun olarak defnetmesi için elimizden geleni yapacağız."

BABA GÜLER ROJAVA'DA KALACAK

Aziz Güler'in babası Mehmet Güler, oğlunun cenazesinin geçişine izin verilmemesi üzerine Rojava'da kalma kararı aldı.

Güler'in ağabeyi Ersin Umut Güler, "Ben de şu anda Rojava'dayım. Pazartesi günü Suruç'a geçeceğim. Babam burada kalacak. Babam, cenazemizi almadan Türkiye'ye dönmeme kararı aldı" dedi.

AĞABEY GÜLER: KARDEŞİM YANIMIZDA OLSUN İSTİYORUZ

Suruç'ta yaptıkları girişimlerin sonuçsuz kaldığını hatırlatan Ağabey Güler, şunları söyledi:

"Arife günü, cenazelerini Kobanê'de gömmek zorunda kalan ailelere verilen özel geçiş izni ile birlikte Kobanê'ye geçtik. Kardeşimi gördüm. Pazartesi günü, avukatlarımız ve milletvekilleri ile birlikte yeniden girişimde bulunacağız. Sorunumuz cenazemizi Türkiye'nin sokmaması. Aziz İstanbul'da doğdu, büyüdü. Üniversiteye İstanbul'da gitti. Bu nedenle doğduğu, büyüdüğü topraklara defnetmek istiyoruz. Yanımızda olsun istiyoruz."

Cenazeyi geçirebilmek için bütün hukuki yolları deneyeceklerini vurgulayan Ağabey Güler, "Bütün yollar sonuçsuz kaldığında, gerekirse cenazemizi sırtlar kapıdan geçirmeye çalışırız. Kardeşim yanımızda olsun istiyoruz" dedi.

TURAN: BU İNSANİ VE VİCDANİ BİR DURUM

HDP Adana Milletvekili Rıdvan Turan da Pazartesi günü Suruç'a giderek yerel yetkililerle görüşeceklerini söyledi. Aziz Güler'in dışında Kobanê'den Türkiye'ye getirilmek istenen 20 cenazenin daha olduğunu hatırlatan Turan, "Cizre'de de cenazelerin olduğu söyleniyor. İnsanların doğup büyüdükleri yere defnedilmesi çok insani ve vicdani bir durum. Bu nedenle gerekli girişimlerde bulunacağız" dedi.

Cenazelerin ailelere teslim edilmemesinin siyasi saldırganlığın geldiği boyutun somut göstergesi olduğuna dikkat çeken Turan, "Bu durum siyaseten de ömürlerinin azaldığını gösteriyor. Cenazeleri teslim etmeyerek siyaseten bir medet ummaya çalışan iktidar, sonunun geldiğini gösteriyor. Bunu 1 Kasım'da çok net göreceğiz" diye konuştu.